Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ce legătură este între cezariană și Iulius Cezar?
Articole online

Ce legătură este între cezariană și Iulius Cezar?

Operațiile de cezariană sunt cunoscute încă din Antichitate. Această metodă chirurgicală, care constă în nașterea unui copil prin abdomenul mamei, este pomenită în folclorul hindus, egiptean, elen, roman.

De unde vine însă termenul?

O teorie populară sugerează că „cezariană” ar proveni de la modul în care a venit pe lume Iulius Cezar.

O enciclopedie istorică bizantino-greacă din secolul al X-lea, numită Suda, este unul dintre primele documente care vine în sprijinul acestei legende.

În ea se menționează:

„Când mama sa a murit în luna a noua, au deschis-o, l-au scos și l-au numit astfel; deoarece, în limba romanilor, disecție este numită «Cezar».”

Totuși, probabilitatea ca această teorie să fie exactă este minimă, scrie Slate.

Mama lui Cezar, Aurelia, a supraviețuit nașterii, știindu-se despre ea că trăia în timpul ocupării Britaniei de către fiul său.

Însă, într-adevăr, când s-a născut Cezar, în anul 100 î.Hr., cezarienele nu se aplicau decât în cazul femeilor moarte sau muribunde, pentru a încerca să se salveze copilul.

Mai mult, cezarienele erau reglementate printr-o lege care exista dinainte de nașterea lui Cezar. Deci este puțin probabil ca el să fi fost primul născut prin această metodă.

Atunci, care este legătura dintre cezariene și Iulius Cezar?

Răspunsul rezidă în originea numelui „Cezar”, care provine de la latinescu „caedere”, care înseamnă „a tăia”.

Pliniu cel Bătrân a studiat originile cezarienelor în cartea sa, Historia Naturalis, sugerând ideea că Iulius Cezar a fost numit astfel după un strămoș născut prin cezariană.

Cu vremea, însă, este posibil ca această concluzie să fi fost denaturată, încât mulți au ajuns să creadă că a fost vorba de generalul însuși.

Registration

Aici iti poti reseta parola