Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Ce căutau samuraii la Sfinxul din Egipt?
Articole online

Ce căutau samuraii la Sfinxul din Egipt?

De aceea, deplasarea a primit numele de „Misiunea Ikeda”.

Scopul principal al misiunii era de a realiza un acord comercial cu Franța pentru a reînchide portul Yokohama și a nu mai permite pătrunderea în Japonia a influențelor străine, revenind astfel la izolarea națională, numită „sakoku”.

Misiunea a fost un eșec, deoarece Yokohama devenise un centru al influenței străine în Japonia începând cu 1854, când portul fusese redeschis de comandorul american Matthew Perry, și Occidentul nu mai era dispus să accepte izolarea.

În 1864, în drum spre Paris, Misiunea Ikeda a vizitat Egiptul. Escala a fost imortalizată într-una dintre cele mai ciudate fotografii ale secolului al XIX-lea, în care membrii delegației, îmbrăcați ca niște samurai în veșminte kamishimo, purtând pălării jingasa și având la brâu săbiile tradiționale lungi (katana) și scurte (wakizashi), se pozează în fața Sfinxului de la Gizeh.

Antonio Beato (1835-1906), un fotograf italo-britanic, este cel care a realizat fotografia. El este renumit pentru portretele sale, pentru arhitectura și peisajele Egiptului precum și alte locuri faimoase din bazinul mediteranean.

Antonio și fratele său făceau parte dintr-un mic grup de fotografi comerciali care produceau imagini cu subiecte orientale la scară largă.

În anii 1850, călătoriile turistice în Orientul Mijlociu creaseră o mare cerere de fotografii ca suveniruri din aceste peripluri.

Beato și fratele său s-au gândit să scoată bani de pe urma acestei cereri.

Antonio Beato a mers la Cairo la sfârșitul anului 1859 sau începutul anului 1860 mutându-se apoi la Luxor unde a deschis un studio fotografic în 1862, la care a lucrat până la moartea sa, în 1906.

Imaginile lui Beato erau diferite de cele realizate de concurență. În vreme ce ceilalți fotografi se concentrau pe grandoarea monumentelor și a arhitecturii, el surprindea instantanee din viața de zi cu zi.

În 1864, într-o perioadă în care fratele său Felice trăia și lucra în Japonia, Antonio a fost cel care i-a fotografia pe membrii delegației nipone aflați în drum spre Franța.

Registration

Aici iti poti reseta parola