Evenimentul Istoric > Articole online > Ce au în comun cea mai înaltă femeie și cel mai înalt bărbat din istorie
Articole online

Ce au în comun cea mai înaltă femeie și cel mai înalt bărbat din istorie

Zeng Jinlian măsura 217 centimetri la vârsta de 13 ani. Doar trei ani mai târziu ajunsese la 240 de centimetri. Din cauza unei deviații a splinei ea nu putea să se mai ridice fără ajutor.

Născută la 26 iunie 1964 în satul Jujiang, provincia Hunan din China, ea intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă femeie din lume.

Până la varsta de trei ani a avut un ritm normal de creștere, însă ceva s-a dereglat, iar la împlinirea vârstei de patru ani măsura deja 156 de centimetri. Părinții ei măsurau 163, respectiv 156 de centimetri, iar fratele ei de 18 ani, 158.

A trăit doar 17 ani

A trăit doar 17 ani și a suferit de scolioză și diabet. În ziua decesului, la 13 februarie 1982, măsura 248 de centimetri și era cea mai înaltă persoană din lume.

Cercetătorii au stabilit că ritmul ei de creștere a fost asemănător cu cel al lui Robert Wadlow (22 februarie 1918- 15 iulie 1940). Americanul măsura 272 de centimetri și a murit tot tânăr, la doar 22 de ani.

Cazul Wadlow

Practic, în cazul lui Wadlow există date științifice care atestă că el era în continuă creștere chiar și la 22 de ani. În ambele cazuri, înălțimea neobişnuită a fost provocată de un nivel anormal al hormonului uman de creștere HGH.

Diferența dintre cei doi este că Wadlow putea să se deplaseze cu ajutorul unor susținătoare la nivelul gleznelor și genunchilor.

Dacă chinezoaica a stat mai mult ferită de ochii curioșilor, americanul a devenit o vedetă. În 1936 a participat la un tur național al circului Ringling Brothers. A avut apariții normale și a refuzat de fiecare dată să se transforme într-un bufon.

În 1938 a devenit imaginea unei companii producătoare de pantofi. Drept răsplată, compania l-a aprovizionat pe tot parcursul vieții cu pantofi personalizați pentru mărimea sa.

Spre deosebire de Zeng, Wadlow a ajuns în Cartea Recordurilor doar cu 18 zile înainte de decesul său, devansându-l pe John Rogan (267 de centimetri, 1868-1905).

Uriaşul

La împlinirea vârstei de 21 de ani cântărea aproape 223 de kg și consuma zilnic peste 8000 de calorii, de trei ori mai mult decât un om obișnuit.

La vârsta de opt ani putea deja să își ia tatăl în brațe și îl ducea pe scări, deși acesta măsura 1,8 metri și cântărea 77 de kilograme.

Dacă ar fi trăit în epoca noastră, existau toate premisele ca Wadlow să fi avut o viață mult mai lungă. În timpul apariției la un festival, 4 iulie 1940, un sprijin l-a jenat la o gleznă, ceea ce a dus la o infecție.

A fost operat și i s-a făcut o transfuzie de sânge, însă starea sa s-a înrăutățit din cauza unei boli autoimune. A murit în somn zece zile mai târziu.

Înmormântarea a fost un eveniment în sine. Coșciugul său măsura 3,28 metri, avea 0,81 lățime și 0,76 înălțime, cântărind 450 de kilograme. A fost nevoie de 20 de persoane pentru a-l depune în cimitirul din Alton.

Ultimele sale cuvinte ar fi fost: ”Doctorii spun că nu voi mai ajunge la acasă să sărbătorim”, cu referire la aniversarea nunții de aur a bunicilor săi.

În 1986 a fost ridicată o statuie în mărime naturală pentru Wadlow în fața Muzeului de Artă și Istorie din Alton. 

Cel mai înalt om în viaţă

Cel mai înalt om în viață este Sultan Kosen din Turcia, care măsoară 251 de centimetri și deține recordul din 2011.

Cei mai înalți români sunt la egalitate Ghiță Mureșan și Robert Brozovsky cu 231 de centimetri. Cea mai înaltă femeie în viață este Sun Fang din China cu 221 centimetri.

Din punct de vedere istoric, din vremea în care nu exista Cartea Recordurilor, ar fi existat cel puțin patru oameni mai înalți decât Wadlow.

Uriaşul din Castelnau

Primul ar fi fost uriașul din Castelnau. La excavații care au avut loc în 1890, cercetătorii au găsit scheletul unui bărbat din epoca neolitică din Franța. Scheletul francezului din Castelnau măsura 350 de centimetri.

Al doilea ar fi fost Feodor Machnow din Belarus sau Rusia care ar fi trăit între 1878-1912 și ar fi măsurat 283 de centimetri.

Locul trei este ocupat de John Middleton care ar fi trăit între 1578 și 1623, nimeni nu l-a măsurat, nici nu i-au găsit osemintele, însă pe piatra funerară din Anglia scrie că ar fi avut o înălțime de 282 de centimetri.

Al patrulea, la egalitate cu Waldow, ar fi fost John Aasen, un actor american care a trăit între 1890-1938. El nu a fost niciodată măsurat în viață, însă scheletul măsurat după deshumare ar fi indicat 274 de centimetri.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola