Evenimentul Istoric > Articole online > Ce a pățit pe 22 decembrie 1989 episcopul reformat care l-a hăituit pe Tokes la ordinul regimului Ceaușescu
Articole online

Ce a pățit pe 22 decembrie 1989 episcopul reformat care l-a hăituit pe Tokes la ordinul regimului Ceaușescu

Geamurile casei sale au fost sparte, iar locuința vandalizată.

Episcopul Laszlo Papp și soția sa au fugit de la parohia din Oradea-Olosig.

Pe pereții casei făptași necunoscuți au scris „Jos episcopul Laszlo Papp”.

În cartea „Primele forme de autorganizare a maghiarilor din România: 1989-1990” de Nandor Bardi, Attila Gido și Csaba Zoltan Novak, Attila Veres Kovacs, preot în Oșorhei în decembrie 1989, povestea că în noaptea de 22 spre 23 decembrie a fost trezit din somn de apelul telefonic al lui Barnabas Balogh.

Acesta l-a rugat să meargă la Oradea, fiindcă locuința episcopală a fost jefuită și trebuie să luate măsuri urgente.

Attila Veres Kovacs, viitorul notar principal al eparhiei, a ajuns la fața locului în câteva ore.

Împreună cu preoții Barnabas Balogh și Bela Balogh a evaluat pagubele.

Soacra bolnavă a fost lăsată în urmă

Attila Veres Kovacs a aflat din relatarea celor doi Balogh faptul că soacra bolnavă a episcopului Laszlo Papp nu a reușit să fugă în urma spargerii, femeia neajutorată fiind găsită și scoasă din casă de șoferul episcopului.

Cei doi Balogh au acoperit cu scânduri geamurile casei și, pentru prevenirea altor acte de vandalism, au scris pe poartă că Laszlo Papp nu se află în clădire.

Oficiul eparhiei nu a fost spart, dar pe pereți au fost scrise mesaje insultătoare în limba română.

Făptașii nu au fost reținuți.

Reorganizarea eparhiei a început pe 23 decembrie de către un comitet executiv provizoriu.

Colaborarea episcopului Laszlo Papp

În 1986 lui Laszlo Tokes i-a fost dată permisiunea de a activa ca pastor adjunct la parohia reformată din Timișoara.
Pentru criticile aduse situației din cadrul bisericii reformate și a planului guvernamental de sistematizare rurală, care includea demolarea multor sate din România, a fost persecutat în repetate rânduri.
După moartea lui Leo Peuker, pastorul titular al parohiei reformate, sprijinit de membrii consiliului parohial, Tőkés a cerut episcopului reformat de Oradea Laszlo Papp să-l titularizeze pe postul de paroh la Timișoara.
Refuzul episcopului a fost unul din motivele conflictului dintre episcopie și Laszlo Tokes.
La 31 octombrie 1988, cu prilejul Zilei Reformei, Laszlo Tokes a organizat la parohia sa o manifestare culturală, la care au participat și membri ai trupei de teatru de limbă maghiară „Thalia” – trupă organizată pe lângă Casa de Cultură a Studenților din Timișoara.

La acea manifestare au fost declamate poezii care nu erau pe placul autorităților, motiv pentru care atât Tőkés, cât și membrii trupei „Thalia” au fost avertizați să nu mai organizeze asemenea manifestări.
Totuși, la 4 decembrie 1988 ei au organizat a doua manifestare culturală la parohia reformată, motiv de interzicere temporară a trupei „Thalia”.

Protestele din presa ungară

Laszlo Tokes a protestat față de actul prin care a fost desființată trupa de teatru, iar protestul său a fost difuzat de autoritățile din statul vecin, Ungaria, prin Radio Budapesta la 28 mai 1989.
În urma acestui eveniment, Laszlo Tokes a devenit cunoscut ca disident față de regimul român.
O altă acțiune prin care a nemulțumit autoritățile române a fost întocmirea, împreună cu János Molnár, pastor în Sebiș, a unui apel contra planului guvernului român de sistematizare și modernizare a satelor, apel votat la 6 septembrie 1988 în ședința preoților din Protopopiatul Reformat de Timișoara (atunci cu sediul la Arad).
În apel se cerea ca statul să construiască biserici și case parohiale noi în locul celor prevăzute pentru demolare în planurile comuniste de sistematizare a mediului rural, iar comunitățile religioase să nu fie dispersate odată cu sistematizarea satelor.
La 24 iulie 1989 Televiziunea Maghiară i-a luat un interviu lui László Tőkés, ceea ce a vexat și mai mult autoritățile bisericii reformate și pe cele de stat române.
Drept urmare, episcopul de Oradea Laszlo Papp a decis destituirea lui Tőkés de la parohia din Timișoara și mutarea sa în satul Mineu.
Refuzul lui Laszlo Tokes de a accepta hotărârea l-a determinat pe episcop să deschidă o acțiune judiciară la Judecătoria Timișoara pentru evacuarea preotului din locuința în care domicilia – locuință proprietate a parohiei Bisericii Reformate.
La 20 octombrie 1989 Judecătoria Timișoara a emis o sentință prin care Laszlo Tokes era obligat să evacueze locuința.
Recursul lui Tokes a fost respins de Tribunalul Timiș la 28 noiembrie 1989.

15 decembrie 1989

Potrivit somației executorului judecătoresc, avea termen până la 15 decembrie 1989 să evacueze de bună voie locuința, ceea ce Tokes a adus la cunoștința enoriașilor cu prilejul serviciului divin duminical din 10 decembrie 1989.
În seara de vineri, 15 decembrie 1989, un grup de enoriași reformați de etnie maghiară, cărora li s-a alăturat în cursul zilei un grup de enoriași baptiști, s-au adunat în fața Bisericii Reformate, pentru a-l susține pe Tokes.
În dimineața zilei de sâmbătă, 16 decembrie, circa 500 de credincioși reformați și baptiști conduși de pastorul Petre Dugulescu, s-au adunat la locuința lui Tőkés, unde au împiedicat ridicarea sa din casa parohială.
A fost scânteia care a aprins Revoluția Română.

Registration

Aici iti poti reseta parola