Însă câți T. Rex au existat pe fața pământului? De fapt, în America de Nord, aria lor de răspândire naturală.
Această întrebare insolită a fost ridicată de Charles Marshall, directorul Muzeului de Paleontologie al Universității din California. El a adunat o echipă care a studiat problema.
Potrivit calculelor publicate în revista Science, circa 2,5 miliarde de T. Rex au călcat pe pământ, de-a lungul existenței acestei specii, acum 66-69 de milioane de ani.
„Asta înseamnă multe fălci, mulți colți și multe gheare”, a comentat Marshall pentru The Guardian.
Pentru a ajunge la această estimare, specialistul și echipa sa au trecut în revistă toată literatura științifică pe această temă și au strâns un ansamblu de date despre dinozaur și mediul său.
Unele date indicau că T. Rex atingea maturitatea sexuală în jurul vârstei de 15,5 ani și că longevitatea sa era de maximum 28 de ani.
Alte date au permis evaluarea masei corporale, ritmul de creștere și cantitatea de energie de care avea nevoie carnivorul pentru a supraviețui.
Plecând de la aceste informații, cercetătorii au estimat că o generație dura probabil în jur de 19 ani și că densitatea populației era de circa un individ la o sută de kilometri pătrați.
Aceste informații trebuiau raportate la mediul prădătorilor care trăiau în ceea ce astăzi este America de Nord.
Potrivit calculelor, aria de răspândire geografică a speciei atingea circa 2,3 milioane de kilometri pătrați pentru o populație estimată la 20.000 de exemplare.
Punând cap la cap toate aceste evaluări, echipa a ajuns la un răspuns: în circa 2,5 milioane de ani, între 140 de milioane și 42 de miliarde de T. Rex ar fi călcat pe pământul nord-american. Ceea ce înseamnă o cifră medie de aproximativ 2,5 miliarde de exemplare de indivizi în total. Aceasta ar reprezenta circa 127.000 de generații.
Din aceste peste două miliarde de coloși, doar o infimă parte a fost descoperită până astăzi.
„Există astăzi în jur de 32 de T. Rex post-juvenili relativ bine conservați în muzeele publice. Față de toți adulții post-juvenili care au trăit, aceasta înseamnă că avem unul din 80 de milioane dintre ei”, a explicat Charles Marshall într-un comunicat.
Dacă T. Rex nu ar fi fost atât de numeroși, de exemplu 2,5 milioane în loc de 2,5 miliarde, este posibil să nici nu fi descoperit existența acestei specii, afirmă paleontologul.
Echipa de cercetători a ținut să sublinieze că aceste calcule implică mari incertitudini. După cum o dovedește marja mare a estimării: între 140 de milioane și 42 de miliarde.
„Este foarte dificil să faci estimări cantitative pornind de la datele oferite de fosile”, spune Marshall.
Cea mai mare incertitudine privește chestiunile legate de ecologia dinozaurului și în special dacă acesta avea sânge cald sau rece. Acești factori pot face să varieze densitatea populației speciei și deci calculele privind câți indivizi au existat.
Oricum, aceste cercetări oferă piste noi pentru a cunoaște mai bine această ființă fascinantă care a fost T. Rex și a aprofunda analiza fosilelor sale.
La modul general, ele deschid și o cale nouă pentru paleontologi care să le permită evaluarea numărului de indivizi ai speciilor dispărute.