Evenimentul Istoric > Articole online > Căţeluş sau pui de lup? Un animal de acum 18.000 de ani, perfect conservat, găsit în Siberia
Articole online

Căţeluş sau pui de lup? Un animal de acum 18.000 de ani, perfect conservat, găsit în Siberia

Cert este că s-a stabilit că acesta a trăit acum 18.000 de ani, iar trupul e atât de bine conservat, încât i s-au păstrat nasul intact, blăniţa, dinţii sunt la locul lor şi pot fi observate chiar şi genele animalului.

Dogor

A primit numele de Dogor, apelativ local pentru „prieten”. Avea circa două luni când a murit, iar specialiştii sunt de părere că, după poziţia corpului, pare să nu fi suferit.

Trupul lui a fost găsit acum un an lângă râul Indigirka, dar oamenii de ştiinţă nu s-au entuziasmat atunci prea mult, neştiind că este vorba despre un exemplar de acum 18.000 de ani.

De sex masculin

După analize s-a determinat faptul că este un animal de sex masculin, care a trăit acum 18.000 de ani.

„Este, probabil, cel mai vechi exemplar de câine găsit vreodată”, a declarat cercetătorul Love Dalen, adăugând că acesta este „incredibil de bine conservat, pare un animal mort recent”.

Mostre la analiză

Poate fi un lup, modern sau nu, sau unul dintre primii câini domesticiţi. Cert este că, dacă este câine, este cel mai vechi exemplar găsit vreodată.

Mostre ale animalului au fost trimise la Centrul suedez de paleogenetică pentru a determina dacă este un pui de lup sau de câine.

„Centrul are cea mai mare bază de date de ADN ale tuturor canidelor din întreaga lume, însă, în acest caz, nu a putut identifica specia din prima”, a declarat Serghei Fedorov, de la Universitatea federală din Yakutsk, Rusia, potrivit Siberian Times.

Registration

Aici iti poti reseta parola