Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Catedrala în formă de cruce de la Mtskheta, locul unde Georgia a fost proclamată creștină în anul 337
Articole online

Catedrala în formă de cruce de la Mtskheta, locul unde Georgia a fost proclamată creștină în anul 337

Până în prezent, a rămas sediul Bisericii Apostolice şi Ortodoxe Georgiene.

Condiţiile naturale favorabile, locaţia strategică la intersecţia rutelor Imperiului Roman, Imperiului Persan, Siria, Palestina, Imperiul Bizantin, au generat şi contribuit la dezvoltarea Mtskheta şi a condus la integrarea diferitelor influenţe culturale cu tradiţiile culturale locale.

În secolul al VI-lea, după transferarea capitalei statului la Tbilisi, Mtskheta a continuat să păstreze rolul de important centru cultural şi spiritual al ţării.

Mănăstirea Sfânta Cruce din Jvari, catedrala Svetitskhoveli şi Mănăstirea Samtavro sunt monumente medievale reprezentative ale Georgiei. Bisericile păstrează elemente ale construcţiilor anterioare şi ale picturilor vechilor clădiri.

Complexul catedralei Svetitskhoveli se află localizat în centrul oraşului, incluzând biserica principală, palatul şi porţile de la Katolikos Melchizedek ce datează din secolul al XI-lea, fiind construit pe locul unde s-au aflat bisericile precedente ce datau din secolul al V-lea. Catedrala, în formă de cruce, are o cupolă mare, iar la interior păstrează importante picturi pe pereţi. Decoraţiunile bogate în sculpturi datează din perioade diferite de-a lungul istoriei.

Biserica cea mică a mănăstirii Samtavro a fost construită în secolul al IV-lea, iar de atunci a fost restaurată de mai multe ori.

În schimb, biserica principală a fost construită în secolul al XI-lea şi găzduieşte mormântul lui Mirian III, regele din Iberia, care a stabilit creştinismul drept religie oficială în Georgia.

Monumentele istorice de la Mtskheta conţin rămăşiţe istorice de importanţă deosebită care stau mărturie pentru arta construcţiei, zidărie şi ceramică, precum şi în ce priveşte procesarea şi turnarea metalului, precum şi în ce priveşte evoluţia economică, politică şi socială a regatului montan timp de patru milenii.

Monumentele istorice religioase de la Mtskheta, fosta capitală a Georgiei, sunt exemple extraordinare ale arhitecturii religioase medievale în Caucaz.

Indică un nivel artistic şi cultural înalt atins de acest vechi regat şi se află înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1994, potrivit whc.unesco.org, citat de Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola