Evenimentul Istoric > Articole online > Catedrala care a zguduit catolicismul
Articole online

Catedrala care a zguduit catolicismul

Pe 18 aprilie 1506, Papa Iulius II a pus prima piatră a viitoarei catedrale San Pietro, rămasă până astăzi cea mai mare biserică creștină din lume.

Locul ales de Iulius a fost un teren viran din Roma unde fusese circul lui Nero. În secolul IV, Constantin cel Mare construise aici o biserică impunătoare, deoarece tradiția creștină (susținută și de indicii arheologice) afirmă că aici fusese îngropat Sfântul Apostol Petru.

Cum, după unsprezece secole, basilica ridicată de Constantin ajunsese aproape o ruină, Papa Nicolae V a pus în jurul anului 1450 fundația unei biserici noi, după planurile lui Bernardo Rossellino și ale lui Leon Battista Alberti. Însă proiectul a fost abandonat de următorii papi, timp de cincizeci de ani, până la pontificatul lui Paul II, care l-a continuat.

Iulius II, succesorul său, după ce a analizat proiectele celor mai faimoși arhitecți ai vremii, l-a ales pe cel al lui Donato Bramante, care prevedea construirea unei uriașe cupole în mijlocul edificiului.

Papa a pus prima piatră pe 18 aprilie 1506. Se ridică patru pilaștri.

După moartea lui Iulius și a lui Bramante, Leon X i-a ales ca arhitecți pe Giuliano de Sangallo, pe călugărul dominican Giocondo și împreună cu ei pe Rafael din Urbino, pentru geniul desenelor sale.

Aceștia s-au limitat însă doar să consolideze temeliile în jurul pilaștrilor, deoarece le considerau prea fragile pentru a suporta imensa cupolă.

Moartea acestor trei artiști celebri l-a obligat pe Papa Leon să îi înlocuiască cu Baldassare Peruzzi din Siena, care a modificat planul basilicii din cauza costurilor uriașe presupuse de proiectul lui Bramante, care era în formă de cruce latină (verticala mai lungă decât orizontala): Peruzzi a redus-o la forma de cruce greacă (verticala și orizontala egale).

Abia după moartea lui Leon X și a succesorului său, Adrian VI, în timpul pontificatului lui Clement VII, Peruzzi a terminat tribuna începută de Bramante. Pe scaunul papal a urmat Paul III, care l-a ales ca arhitect pe Antonio de Sangallo, care a modificat din nou planul în formă de cruce latină, conform primului proiect al lui Bramante.

După moartea lui Sangallo, Paul III i-a încredințat construcția lui Michelangelo, care a revenit la crucea greacă, a mărit tribuna și cele două brațe ale altarului transversal. De asemenea, a conceput și o formă nouă pentru cupolă, începând lucrul efectiv la ea, iar succesorii săi s-au conformat proiectului acestuia. Michelangelo visa și o fațadă asemănătoare celei a Panteon, însă moartea l-a împiedicat să-și finalizeze planul.

Buonarotti a fost înlocuit de Jacopo Barozzi da Vignola și de Pirro Ligorio, cărora li s-a impus să se conformeze planurilor marelui artist, ceea ce au făcut cu cea mai mare exactitate.

Însă abia succesorul celor doi, Giacomo de la Porta, ales de Papa Grigore XIII, a reușit să termine cupola, sub pontificatul lui Sixt V.

Clement VIII l-a folosit pe Giacomo de la Porta pentru a realiza mozaicurile cupolei, stucaturile bolții și a acoperi podeaua cu diverse tipuri de marmură.

Paul V a fost cel care a terminat basilica, apelând la Carlo Maderno: acesta a revenit încă o dată la forma de cruce latină, abandonând planul lui Michelangelo în favoarea celui al lui Bramante. Maderno a realizat și porticul și fațada.

Gian Lorenzo Bernini a adăugat, în timpul pontificatului lui Alexandru VII, magnificul portic care înconjură piața în care Sixt V ridicase obeliscul existent și azi.

Basilica a fost consacrată de Papa Urban VIII pe 18 noiembrie 1626, după 120 de ani de la așezarea primei pietre.

Costurile totale ale catedralei, cu o suprafață de 2,3 hectare, cu o capacitate de 60.000 de persoane, cu greu pot fi evaluate. Cert este însă că, pentru a strânge banii necesari, ctitorul Iulius II a dezvoltat traficul cu indulgențe, una dintre nemulțumirile care au dus la apariția Reformei și ruperea Bisericii Catolice.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA