Articole online

Catastrofa Challanger

Naveta spaţială Challenger a explodat la foarte scurt timp după decolarea de pe cosmodromul Cape Canaveral.

Acest accident s-a soldat cu moartea tuturor astronauţilor aflaţi la bord.

Victimele exploziei navetei spaţiale Challenger” ale cărei cauze au rămas necunoscute, au fost comandan tul de zbor Francis (Dick) Scobee, pilotul Michael Smith, specialiştii în misiuni spaţiale Judith Resnik, Elisson Onizuka şi Ronald McNair, specialistul Gregory B. Jarvis, precum şi profesoara Christa McAuliffe.

Lansarea navetei spaţiale Challanger a fost amânată de mai multe ori, datorită condiţiilor meteorologice defavorabile, şi chiar în ziua lansării a fost amânată cu câteva ore, pentru remedierea unei defecţiuni.

Explozia a avut loc în momentul în care astronauţii începuseră să accelereze la maximum motoarele de propulsie.

Resturi ale navetei au căzut la câţiva kilometri de Cape Canaveral, în Oceanul Atlantic, unde au fost trimise numeroase avioane şi elicoptere.

Această catastrofă – cea mai gravă din istoria programului spaţial american – a fost urmărită în direct la televiziune de întreaga Americă, stupefiată. Challanger s-a transformat într-o adevărată torţă.

Accidentul se pare că a fost provocat de explozia unuia dintre rezervoarele navetei, în timp ce aceasta se afla la aproximativ 20 km altitudine, în plină fază ascensională, şi se îndrepta spre orbită cu o viteză de circa 3.200 km pe oră.

Rezervorul conţinea, în două compartimente separate, hidrogen lichid şi oxigen lichid care, împreună, formează un exploziv puternic.

Naveta Challanger urma să îndeplinească cel de-al zecelea zbor al său.

În cursul lui, se prevedea ca echipajul să plaseze pe orbită un satelit al NASA, să efectueze observaţii asupra cometei Halley, precum şi o serie de experienţe ştiinţifice.

 

Sursa: Agerpres

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola