Evenimentul Istoric > Articole online > Cât te costa să pălmuiești un lider sovietic
Articole online

Cât te costa să pălmuiești un lider sovietic

Accesul în aparatul de conducere al URSS acorda privilegii și puteri uriașe, inclusiv dreptul de viață și de moarte asupra ciolovecilor de rând.

O corecție aplicată unui „aparatcik” te putea costa viața. Iată:

O palmă pentru Alexei Tolstoi

La începutul anilor 1930, Osip Mandelștam (stânga), unul dintre cei mai mari poeți din istoria Rusiei, și soția sa Nadejda, trăiau la Moscova într-o sărăcie lucie. Cu toate acestea, Osip a acceptat să împrumute 75 de ruble prietenului său, poetului Serghei Borodin, care locuia alături, într-o casă a scriitorilor de pe bulevardul Tverskoy.

Șaptezeci și cinci de ruble era o sumă cu care soții Mandelștam ar fi putut trăi o lună de zile.

Borodin nu s-a grăbit să restituie banii împrumutați, tot amânându-l că nu are suma necesară. Când Osip a văzut-o într-o zi pe nevasta lui Borodin venind acasă cu două sticle de vin în sacoșă s-a înfuriat: va să zică, nu are bani să-și plătească datoria, dar pentru chefuit  are!

Între cei doi poeți a izbucnit un conflict violent, iar Borodin a lovit-o pe soția lui Mandelștam, care a vrut să-i potolească.

Mandelștam a solicitat crearea unui „tribunal” intern al scriitorilor, condus de Alexei Tolstoi (foto dreapta), faimos în epocă și aflat în grațiile regimului bolșevic.

Tolstoi decide ca Borodin să restituie împrumutul când o putea. Decizia l-a înfuriat pe Mandelștam: nu doar că nu își primea banii înapoi imediat, dar nici nu obținuse satisfacție pentru onoarea lezată a soției sale, scrie Russia Beyond.

Un an și jumătate mai târziu, Osip se întâlnește accidental cu Tolstoi la Sankt Petersburg (unii spun că poetul ar fi mers în mod expres să îl caute) și îl pălmuiește în public.

„Ce faci? Am să te distrug!”, a răcnit Tolstoi.

Gestul era nemaivăzut: a-l pălmui pe Tolstoi echivala cu o palmă pe obrazul regimului.

La scurt timp, Mandelștam a fost arestat și trimis în exil și, ceva mai târziu, într-un lagăr de concentrare, unde avea să și moară. Gurile rele spun că Tolstoi a avut un rol în proscrierea poetului.

Onoarea Nadejdei a fost reparată însă gestul l-a costat pe Osip viața.

O palmă pentru Lavrenti Beria

Numele actriței Evghenia Garkușa a fost faimos pentru o scurtă perioadă. Nu a apucat să joace decât în două filme, deoarece viața și cariera i-au fost ruinate din cauza unei palme date unuia dintre cei mai temuți oameni din URSS: Lavrenti Beria, ministru de Interne și mâna dreaptă a lui Stalin.

După un mare succces cu filmul său de debut, Garkușa s-a măritat cu Piotr Șirșov, ministrul Marinei sovietice și părea să aibă în față o carieră strălucitoare.

Însă, totul s-a prăbușit în 1946. Beria era un individ grosolan și violent, care se folosea de puterea politică pentru a avea femeile pe care le dorea.

Evghenia nu era însă genul care să se lase impresionată ușor și, când Beria i-a făcut avansuri, actrița i-a aplicat fără multe vorbe o palmă peste față.

În mai puțin de două săptămâni, femeia a fost arestată sub acuzația de spionaj și de tentativă de defecțiune.

Neștiind nimic de soarta soției, Piotr Șirșov i s-a adresat direct lui Stalin, însă acesta l-a repezit: „O să-ți găsim altă nevastă!”

Șirșov nu a renunțat și, cu intervențiile sale, a reușit să reducă pedeapsa la care a fost condamnată Evghenia: „doar” opt ani într-un lagăr de muncă.

În 1948, însă, aceasta s-a sinucis înghițind o supradoză de sedative în lagărul Magadan. În același an, Piotr Șirșov a fost destituit. A murit de un cancer în 1953.

Garkușa a fost reabilitată postum în 1956.

O palmă pentru Mihail Gorbaciov

În 1996, Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, a mers la Omsk pentru a participa la un miting electoral al lui Boris Elțîn.

Gorbaciov trebuia să ia cuvântul pentru a-l susține pe acesta. Avea în jurul său patru gărzi de corp. În timp ce urca scările clădirii unde se ținea mitingul, un șomer în vârstă de 29 de ani, pe nume Mihail Maliukov, a reușit să se strecoare printre gărzile de corp și să-i cârpească o palmă lui Gorbaciov.

Șeful dispozitivului de securitate l-a pus la pământ într-o clipă.

Însă Gorbaciov a fost foarte vexat. Și-a anulat toate evenimentele de la Omsk.

Care fuseseră motivele agresiunii? Gorbaciov a fost acuzat de mulți că „distruge Uniunea Sovietică”. Existau zvonuri că, într-o altă apariție publică, o bătrână l-ar fi scuipat în față.

Alte zvonuri afirmau că, atunci când a fost întrebat de anchetatori, despre motivele gestului său, Maliukov ar fi răspuns: „Pentru că a trădat URSS”.

La proces, Maliukov a fost declarat nebun și trimis într-un ospiciu unde a petrecut cam un an și jumătate. Este foarte posibil ca diagnosticul să fi fost exact: un bărbat din Omsk, care făcuse armata cu Maliukov, a declarat unui ziar local că acesta era dezechilibrat, lucru ce ar fi fost evident încă din tinerețe.

După ieșirea din ospiciu, nu s-a mai auzit nimic de pălmuitorul lui Gorbaciov

În 1998, Maliukov a refuzat să dea un interviu: „Gata, am terminat cu politica!”

Registration

Aici iti poti reseta parola