Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cât de mare e riscul unui al treilea război mondial? Scenariile care pot duce la Apocalipsa nucleară
Articole online

Cât de mare e riscul unui al treilea război mondial? Scenariile care pot duce la Apocalipsa nucleară

 

În timp ce forțele ruse atacă Kievul și alte orașe, marile puteri occidentale manevrează cu atenție pentru a evita conflictul direct cu președintele Vladimir Putin, omul care controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume și nu s-a sfiit să se lăuda cu el.

Aliații occidentali furnizează Ucrainei arme și alte materiale, dar au respins ideea de a impune o zonă de excludere a zborului deasupra țării invadate de Putin. Țările UE furnizează sisteme de apărare aeriană, dar au refuzat cererea Ucrainei de avioane de luptă. Mai mult, nicio țară nu s-a oferit să trimită trupe.

Un război mondial nu e exclus

Totuși, înalți oficiali ai guvernelor occidentale, diplomați și analiști militari recunosc că există un pericol grav ca în orice moment Statele Unite și țările NATO să fie atrase într-un război.

Războiul poate porni de la o greșeală, susține un analist din Washington a cărui activitate este finanțată parțial de guvernul SUA. „Ei lansează o rachetă în Polonia. Nu este imposibil și apoi lucrurile escaladează foarte repede. Dar trebuie să răspundem. Nu putem să nu răspundem.”

„Sau strigătul împotriva crimelor împotriva umanității este atât de puternic, încât să ne simțim obligați să trecem la ceea ce credem că este o acțiune limitată și judicioasă”, e de părere analistul, care le-a vorbit reporterilor de la Politico sub rezerva anonimatului .

„Implementarea unei zone de excludere a zborului înseamnă uciderea rușilor”, e de părere analistul citat. „Orice acțiune care duce la uciderea rușilor ne pune în al treilea război mondial.”

Alte scenarii care pot duce la un război mondial

Exploziile și incendiul de la centrala nucleară Zaporoje la primele oferă încă un exemplu înfricoșător cu privire la un scenariu care ar putea forța o coaliție internațională mai largă să intre în război împotriva lui Putin: prevenirea unei catastrofe globale.

Dar există și alte scenarii mai banale. Miercuri, avioanele rusești au încălcat de mai multe ori spațiul aerian suedez. O navă de marfă estonă s-a scufundat în largul coastei Odesei, după ce a lovit o mină, din câte se pare. Orice astfel de incident ar putea escalada cu ușurință.

Rusia e gata să recurgă la armamentul nuclear

Un oficial european care a participat la briefingurile de informații oferite aliaților americani spune că analiștii de la Washington au ajuns la o concluzie terifiantă: „Rusia este pregătită să folosească o bombă termonucleară în Ucraina”.

Oficialul a spus că războiul din Ucraina a fost mult mai periculos decât orice a văzut Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv războaiele din Balcani din anii 1990.

„Oricât de oribil a fost”, a spus oficialul, „este mai rău, cu potențialul de a obține un război european adevărat sau un război mondial foarte rapid. Acest lucru devine din ce în ce mai periculos, în fiecare zi.”

Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat dorința alianței de a evita conflictul și refuzul de a impune o zonă de excludere a zborului. „Singura modalitate de a implementa o zonă de excludere a zborului este să trimiți avioane NATO – avioane de luptă – în spațiul aerian ucrainean și apoi să impui acea zonă de excludere a zborului prin doborârea avioanelor rusești”, a spus Stoltenberg în urma unei întâlniri a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles. . „Dacă am face asta, vom ajunge la ceva care s-ar putea sfârși într-un război adecărate în Europa, care implică mai multe țări și provoacă mult mai multe suferințe umane.”

Într-o vizită la Chișinău, capitala Moldovei care a fost inundată de refugiați ucraineni, șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a spus că a recunoscut că întreaga lume are un interes în ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Astăzi problema nu este doar Donbasul, problema nu este doar Ucraina – ceea ce este în joc este stabilitatea în Europa și întreaga ordine internațională”, a spus el.

Întrebat însă dacă ar sprijini o zonă interzisă de zbor impusă de aliații NATO, dintre care 21 sunt membri UE, Borrell a spus că aceasta nu este o decizie pe care el sau UE osă o poată lua.

E un război proxy împotriva Occidentului

Oficialii și diplomații care sunt experți în Rusia spun că efortul de a prezenta conflictul drept războiul Ucrainei meste punctul cheie: Putin a atacat Ucraina tocmai pentru că a ales o cale către UE și NATO. Lupta cu Ucraina, spun ei, este un proxy pentru lupta cu Occidentul.

Unii cred că conflictul poate fi rezolvat doar dacă plângerile lui Putin cu privire la SUA și NATO sunt rezolvate. Până atunci, el va continua războiul, căutând să cucerească sau să distrugă țara și acordând puțină importanță negocierilor de pace cu oficialii ucraineni.

Cu alte cuvinte, Occidentul va fi și mai direct implicat, politic și poate militar, decât este deja. Natura exactă a acestui rol mai mare este o chestiune de dezbatere, dar mulți cred că va veni, într-un fel sau altul – și unii susțin că cu cât se va întâmpla mai devreme, cu atât mai repede se va termina războiul. Acest calcul, desigur, presupune că Putin alege autoconservarea în locul Armaghedonului nuclear, scrie Politico.

Registration

Aici iti poti reseta parola