Evenimentul Istoric > Articole online > Capsula timpului din crucea catedralei Sfântul Adalbert
Articole online

Capsula timpului din crucea catedralei Sfântul Adalbert

Muncitorii care lucrează la renovarea catedralei Sfântul Adalbert din Esztergom, cea mai impunătoare biserică din Ungaria, au descoperit în ianuarie un mic cilindru de aramă ascuns în interiorul crucii de pe edificiul neoclasic.

Obiectul, perfect ermetic la origine, fusese afectat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de schija unui obuz.

Examinată cu un scaner, înainte de a fi încredințată istoricilor pentru a fi deschisă, această capsulă a timpului datând de la mijlocul secolului al XIX-lea s-a păstrat în condiții excepționale, în ciuda vicisitudinilor veacului nostru.

Un adevărat miracol de război, scrie AFP.

În interior, dublul cilindru metalic ascundea o multitudine de documente de șantier din vremea primilor 30 de ani de construire a catedralei.

Începută în 1822, construcția acestui impozant edificiu s-a încheiat abia în 1869, după aproape jumătate de secol.

Diferitele manuscrise descoperite în capsulă oferă detalii în special despre înălțarea marii cruci, în vârful catedralei, în anul 1845.

Celelalte documente reprezintă hârtii comemorative în latină și arhive ale arhidiocezei.

Capsula mai conținea și două recipiente din sticlă, astăzi sparte, lipite inițial cu rășină pentru a forma un singur cilindru de sticlă.

Câteva așchii metalice, aparținând fără îndoială schijei din Al Doilea Război Mondial, completau ansamblul.

În ciuda străpungerii unei părți a capsulei și a deteriorării unui document sau două, mediul anaerob a fost păstrat, fapt care a permis buna conservare a documentelor din interior, bine presate unele de altele.

Descoperirea și deschiderea acestui obiect vechi de aproape două secole au reprezentat un moment emoționant pentru personalul catedralei.

Pecetluită și închisă în cruce pe 19 august 1855, capsula temporală ar fi reprezentat ideea lui Jozsef Kopaczy, arhiepiscop de Esztergom.

„Arhiepiscopul Kopaczy știa că nu va apuca sfârșitul lucrărilor, astfel că, atunci când crucea a fost gata, a dorit să lase în interior o urmă în memoria constructorilor și a epocii sale”, a declarat Csaba Török, directorul tezaurului catedralei din Esztergom.

Construită în epoca dominației austriece în Ungaria, catedrala a traversat neatinsă secolele și Primul Război Mondial.

În Al Doilea Război Mondial, ocupată de trupele sovietice, localitatea Esztergom este recucerită de germani și maghiari luna următoare, pentru a fi din nou cucerită de sovietici în martie 1945.

Catedrala a suferit unele stricăciuni în timpul luptelor, fiind restaurată pe grabă la sfârșitul războiului.

Atinsă, dar nu distrusă, capsula miraculoasă și tot ce conținea va fi expusă curând la muzeul creștin de la Esztergom.

Și, pentru că istoriei îi place să se repete, autoritățile nu au exclus ideea de a o înlocui cu o capsulă nouă, la sfârșitul lucrărilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola