Evenimentul Istoric > Articole online > Capodopera din bucătărie s-a vândut cu 24 de milioane de euro (VIDEO)
Articole online

Capodopera din bucătărie s-a vândut cu 24 de milioane de euro (VIDEO)

În realitate, era un tablou al pictorului italian Cimabue, realizat acum mai mult de șapte sute de ani, şi ţinut în bucătărie, deasupra aragazului, de bătrâna care nu avea idee de valoarea acestuia.

Acum, tabloul a fost vândut la licitație cu peste 24 de milioane de euro.

Proprietara tabloului, o bătrână din Compiegne, la nord de Paris, a adus tabloul în atenţia casei de licitaţii Actéon din localitate, care l-a trimis pentru expertiză la cabinetul Turquin, dar familia a crezut mereu că este vorba despre o simplă icoană.

O țineau în bucătărie, deasupra plitei, și niciodată nu s-au gândit că ar avea o mare valoare.

Cu ajutorul tehnicii reflectografiei cu infraroşu a fost pusă în evidenţă o stare de conservare excelentă, a precizat maestrul Eric Turquin, care e estimat că „atribuirea nu este subiect de controversă întrucât este evidentă după compararea cu alte tablouri cunoscute ale acestuia, fiind vorba despre aceeaşi mână”.

Liniile punctate, stilul, ornamentele, totul indică identitatea pictorului, potrivit expertului.

„Hristos umilit” este o icoană realizată în tempera pe bază de ou şi fundal din aur pe o planşă din lemn de plop.

Nu se știe cine va fi noul proprietar. La licitație a participat şi un muzeu din străinătate. Este, de altfel, pentru prima dată când un tablou de Cimabue este scos la licitaţie, scrie Reuters.

În momentul în care a fost descoperit autorul tabloului, acesta era estimat la o sumă cuprinsă între 4 şi 6 milioane de euro.

Cenni di Pepo, numit Cimabue, a trăit între 1272-1302 și este una dintre cele mai mari figuri ale artei pre-reanscentiste.

A fost unul dintre primii care au utilizat perspectiva în pictură şi a pictat într-un stil mai natural, diferit de tradiţiile medievale şi bizantine.

Pictorul florentin a deschis calea pentru alți pictori italieni celebri, cum ar fi Giotto.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola