Evenimentul Istoric > Articole online > Când s-a introdus la radio rugăciunea „Tatăl nostru”
Articole online

Când s-a introdus la radio rugăciunea „Tatăl nostru”

Încă de la înfiinţarea radioului public, o “pilulă” de înţelepciune şi de morală creştină este prezentă atât în programele destinate copiilor, cât şi în emisiunile pentru publicul adult.

La 11 noiembrie 1928, la radio se transmitea prima emisiune religioasă, predica lui Manea Popescu, preot la capela Bisericii Sfânta Vineri din Bucureşti.

De atunci au devenit periodice emisiunile cu teme religioase, duminica şi de sărbători existând o predică rostită de un preot, urmată de o slujbă religioasă, aminteşte RADOR.

În anul 1930, în programul Radio a fost introdusă rugăciunea „Tatăl nostru”, o tradiţie întreruptă după Război, dar reluată în anii ’90.

La 9 octombrie 1932, era transmisă la radio, în direct, prima slujbă, de la Biserica „Sfântul Silvestru” din Capitală, iar la 25 decembrie 1932, în Sfânta zi de Crăciun, a avut loc prima transmisiune de la Patriarhie, când Patriarhul Miron Cristea a rostit şi cuvântul pastoral de Naşterea Domnului.

Pe undele radioului puteau fi auziţi profesori la Teoelogie sau cu activitate didactică şi ştiinţifică bogată.

La microfonul radioului s-au aflat clerici precum Patriarhul Miron Cristea, Patriarhul Nicodim Munteanu, ÎPS Tit Simedrea, Mitropolit al Bucovinei, Gala Galaction, sau preotul cărturar Constantin Bobulescu de la Biserica “Sfântul Nicolae”- Tabacu.

Prestigioasa emisiune “Universitatea Radio”, care a debutat în martie 1930, conţinea predici sau conferinţe pe teme religioase, din anul 1933 acestea fiind difuzate în fiecare zi de joi, însă religia era prezentă şi la “Ora copiilor”, “Ora satului”, sau în cadrul “Orei ostaşilor”.

Radioul a transmis, în anul 1942, chiar un botez în direct, cel al lui Mihai Soare, fiul crainicului Gheorghe Soare, fiind oficiat de către preotul Constantin Bobulescu, naş fiind chiar Vasile Ionescu, directorul contenciosului administrativ de atunci, devenit mai târziu director general al Radioului.

Interesant a fost şi momentul în care a avut loc sfinţirea noului studio al Radioului, care a avut loc în prezenţa Regelui Carol al II-lea, slujba fiind oficiată de Părintele academician Nae Popescu de la Biserica Bradu-Boteanu, împreună cu preoţii Constantin Bobulescu, Vasile Popescu şi Costea Grigore.

După momentul 23 august 1944, emisiuni religioase au fost extrem de rare în programele radiodifuziunii, iar în perioada 1945 – 1948, Arhiva radioului a fost practic distrusă, multe din textele depozitate aici fiind luate la Tribunalul Poporului, pentru a se constitui în „dovezi incriminatoare” în diferite cauze aflate pe rol, privindu-i pe jurnalişti, ofiţeri, preoţi sau oamenii politici.

Începând cu anul 1948, în perioada comunismului, nici rugăciunea, nici vreo altă emisiune religioasă nu s-au mai auzit la radio.

După 1990, tradiţia emisiunilor religioase a fost reluată, zilnic, încă de la ora 5:00, Radio România Actualităţi inaugurând programul cu imnul naţional şi rugăciunea „Tatăl nostru”.

Mai multe despre Radiodifuziunea şi viaţa religioasă a românilor, AICI.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola