Evenimentul Istoric > Articole online > Când Margaret Thacher a refuzat să-l ia pe ursul Panda „Chia Chia” cu ea în avion
Articole online

Când Margaret Thacher a refuzat să-l ia pe ursul Panda „Chia Chia” cu ea în avion

Arhivele naționale britanice au desecretizat în decembrie 2017 o serie de documente. Printre ele, un episod simpatic legat de „Doamna de Fier”.

În ianuarie 1981, Institutul Smithsonian din Washington a cerut Grădinii Zoologice din Londra să-i împrumute un mascul de urs Panda, pe nume Chia Chia, pentru a se împerechea cu o femelă Panda, pe nume Ling Ling, donație a statului chinez.

Președintele Societății Zoologice londoneze, Solly Zuckerman, a încercat să folosească ocazia pentru o lovitură de marketing, prin intermediul premierului Margaret Thatcher.

Lord Zuckerman „ar fi încântat să anunțe împrumutul sau livrarea unui Panda în momentul pe care Prim-Ministrul îl va aprecia drept cel mai favorabil pentru a favoriza relațiile anglo-americane”, a scris secretarul de cabinet Robert Armstrong. „El (Zuckerman) a sugerat chiar că șefa executivului ar putea să ia ursul Panda cu ea în avionul Concorde cu care va pleca la Washington luna viitoare”, a adăugat Robert Armstrong.

Însă Thatcher nu este genul de politician care să recurgă la asemenea mijloace prin care să înduioșeze opinia publică pentru a-și spori popularitatea. Nu degeaba i s-a spus „Doamna de Fier”.

„Lord Z știe mult mai multe lucruri decât mine despre Panda – sunt convinsă că se poate ocupa singur de treburile astea. Nu iau nici un Panda cu mine. Panda și politicienii nu se împacă împreună”, a scris ea de mână. Cuvintele „Nu” și „mine” erau subliniate cu două linii groase.

În consecință, secretarul său privat, Clive Whitmore, i-a transmis laconic Lordului Zuckerman: „A zis că nu ia ursul Panda cu ea.”

Chia Chia, la grădina zoologică din Londra

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA