Evenimentul Istoric > Articole online > Când iepurii scot la lumină comori
Articole online

Când iepurii scot la lumină comori

Săpându-și vizuinele, iepurii de la insulița galeză Skokholm au scos la lumină câteva pietre ciudate precum și fragmente de pământ ars.

Aceste vestigii i-au intrigat pe cei doi gardieni ai insulei, care face parte din Parcul Național Pembrokeshire. Alertați, arheologii britanici au avut un șoc: iepurii dezgropaseră obiecte istorice datând din Mezoliticul recent și din Epoca Bronzului, cele mai vechi urme ale ocupării insulei de către oameni.

Astfel, cele două pietre șlefuite lungi ar fi constituit unelte „întrebuințate pentru sarcini ca prelucrarea pieilor de focă pentru fabricarea ambarcațiunilor acoperite cu piele, sau pentru transformarea unor alimente, precum animalele cu cochilie”, potrivit istoricului Andrew David, citat într-un comunicat al Wildlife Trust of South-West Wales.

Vechi de 6.000 până la 9.000 de ani, aceste unelte sunt cele mai vechi vestigii descoperite pe insulă, până acum cunoscută mai ales pentru ocuparea ei în epoca vikingă (secolele X-XI), care i-a și adus numele de Skokholm („Insula de lemn”), în norvegiană.

În ceea ce privește ceramica din epoca bronzului, ea este un fragment din ceea ce pare a fi gâtul (cu incizii decorative) al unui vas cu pereții groși.

Potrivit lui Jody Deacon, conservatoare la Muzeul Național al Țări Galilor, ar fi vorba de un fragment dintr-o urnă funerară, datând de acum 2.100-1750 de ani. Un tip de obiect comun în vestul Țării Galilor, însă cu totul inedit pe insula Skokholm.

La fel ca pietrele șlefuite, ceramica a fost descoperită de gardienii de pe insulă în vizuinele săpate de iepuri.

Descoperirea acestor vestigii îi face deja să viseze pe arheologii galezi:

„Se pare că un tumulus din Epoca Bronzului vechi a fost construit deasupra unui sit de vânători-culegători de la mijlocul Epocii Pietrei, totul deranjat de iepuri”, a recapitulat Toby Drive, citat de AFP. „Este clar că locul a fost colonizat de mii de ani.”

Ocupându-se cu săpăturile pe insulele vecine, Skomer și Ramsey, acest arheolog din Comisia Regală a Monumentelor Antice și Istorice din Țara Galilor, preconizează să cerceteze tainele arhelogice ale insulei Skokholm până la sfârșitul anului, de îndată ce o vor permite condițiile sanitare.

Registration

Aici iti poti reseta parola