Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Când Harry Truman i-a dat „una în bot” lui Molotov
Articole online

Când Harry Truman i-a dat „una în bot” lui Molotov

Pe 23 aprilie 1945, la mai puțin de două săptămâni după ce preluase președinția SUA după moartea lui Roosevelt, Truman de dezlănțuie împotriva ministrului sovietic de Externe.

Incidentul demonstrează că noul președinte al Statelor Unite este decis să înceteze să se poarte cu mănuși cu sovieticii, așa cum o făcuse predecesorul său.

Când Roosevelt moare pe 12 aprilie 1945 ca urmare a unui atac cerebral, Harry S. Truman devine noul președinte al SUA.

Truman era copleșit de responsabilitatea care căzuse deodată pe umerii lui. Mai ales în materie de politică externă, noul președinte era nesigur în privința abordării pe care trebuia să o adopte.

Roosevelt îl ținuse pe vicepreședintele său departe de majoritatea deciziilor diplomatice importante. De pildă, nici măcar nu îl informase pe Truman despre programul secret de dezvoltare a bombei atomice.

Totuși, Truman nu avea timp de acomodare: trebuia să învețe repede. Apropierea sfârșitului celui de-Al Doilea Război Mondial însemna că trebuiau luate rapid decizii privind lumea după război.

Cea mai mare problemă cu care se confrunta Truman era modul în care trebuia să îi trateze pe sovietici.

Cu câteva săptămâni înainte de a muri, Roosevelt se întâlnise cu Stalin și Churchill la Yalta pentru a discuta situația postbelică.

Acordurile încheiate cu ocazia acestei întâlniri i-au lăsat pe sovietici stăpâni de facto peste toată Europa de Est, în schimbul promisiunilor lui Stalin că va permite organizarea de alegeri „democratice” în Polonia.

Unii responsabili din guvernul american au fost consternați de aceste decizii, considerând că Roosevelt era prea „blând” cu sovieticii și naiv în convingerea că Stalin va coopera cu Occidentul după război.

Truman împărtășea acest punct de vedere, din cauza antipatiei pe care o avea față de comuniști, dar și din dorința de a-și demonstra „bărbăția” politică.

Pe 23 aprilie 1945, ministrul sovietic de Externe, Viaceslav Molotov, sosește la Casa Albă pentru o întâlnire cu noul președinte.

Truman nu așteaptă prea mult pentru a se dezlănțui la adresa oaspetelui său, „în cuvinte de o silabă”, după cum avea să își amintească președintele.

În fața unui Molotov împietrit de consternare, căruia nu îi venea să-și creadă urechilor, Truman îi acuză pe sovietici că își încalcă angajamentele și că Stalin trebuie să își țină promisiunile.

La sfârșitul tiradei lui Truman, Molotov îi replică indignat că nimeni nu îi mai vorbise așa până atunci.

Pentru a nu-l lăsa pe sovietic să aibă ultimul cuvânt, Truman răspunde că dacă regimul de la Moscova și-ar fi respectat cuvântul dat, nu ar fi fost nevoit să vorbească așa.

Molotov iese trântind ușa. Truman își savurează victoria spunându-i unui prieten că i-a dat „una în bot” lui Molotov.

Președintele american era convins că o abordare dură este singurul mod în care trebuie tratat cu sovieticii.

S-a dovedit că avea perfectă dreptate. Așa a început Războiul Rece.

Registration

Aici iti poti reseta parola