Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Călătoria de o mie de ani a măștii din jad furată din Guatemala
Articole online

Călătoria de o mie de ani a măștii din jad furată din Guatemala

Obiectul arheologic de tezaur este datat între anii 600 şi 900 d. Hr. „Piesa, realizată din mozaic de jad, fusese exportată ilegal de traficanţi internaţionali”, potrivit unui comunicat al ministerului Afacerilor Externe, citat de Agerpres.

Masca îl reprezintă pe Chaac, zeul ploii, tunetului şi al punctelor cardinale, considerat unul dintre cei mai importanţi din panteonul mayaş.

Autenticitatea obiectului a fost certificată de Serge Purini, expert în cadrul Muzeului Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse.

Obiectul a fost prezentat ambasadorului statului Guatemala în Belgia de către Serge Lemaître, curator al colecţiei cu obiecte din Americi a muzeului.

Obiectul are o valoare inestimabilă, a subliniat expertul.

„Masca a fost confiscată la Bruxelles la data de 24 octombrie 2008 şi, după doisprezece ani de procese, instanţa a decis restituirea ei Guatemalei”, a precizat ministerul guatemalez.

Cultura mayaşă a atins apogeul în perioada sa clasică cuprinsă între anii 250 şi 900, era noastră. Ea şi-a extins influenţa pe teritoriile actuale din sudul Mexicului, Guatemala, El Salvador, Honduras şi Belize.

Registration

Aici iti poti reseta parola