Evenimentul Istoric > Articole online > Călăreața „Skittles” – ultima mare curtezană a epocii victoriene
Articole online

Călăreața „Skittles” – ultima mare curtezană a epocii victoriene

Printre protectorii Catherinei se aflau intelectuali, lideri politici, artistocrați și membri ai Familiei Regale.

Frumusețea ei clasică era dublată de talentul ei de călăreață, pentru care era aproape la fel de celebră. În anii 1860, apariția lui Skittles pe pista de călărie Rotten Row din Hyde Park atrăgea mulțime de turiști care se îmbulzeau să o admire.

Doamnele din aristocrație au copiat croiala perfectă a rochiei sale de călărie, de tip „Princess”, și în general se grăbeau să imite toate piesele vestimentare ale rivalei lor.

Un articol din The Times, din iulie 1862, descrie febra care îi cuprindea pe admiratorii care așteptau ca Skittles (numită în ziar Anonyma) să-și facă apariția:

„Nerăbdarea atinge punctul culminant: o femeie frumoasă trece cu viteză conducând o șaretă trasă de ponei pursânge, debordând de frumusețe și energie; poartă pălărie turtită („pork pie” – n.r.) și palton Poole, făcute celebre de Anonyma. Dar vai!, ea nu produce nici un efect, pentru că nu este Anonyma. Este doar Ducesa de A., Marchiza de B., Contesa de C., ori altă imitatoare a Anonymei. Dezamăgită, mulțimea își reia locurile și așteptarea. O altă șaretă cu ponei urmează – și o alta – cu același efect decepționant.

În sfârșit, răbdarea le este răsplătită. Anonyma și poneii ei își fac apariția, toți și sunt satisfăcuți. Își croiește drum cu dezteritate prin mulțime, cu un aer indiferent, stârnind comentariile sutelor de admiratori și ale sutelor de indivioși. Își oprește poneii pentru a schimba câteva vorbe cu o cunoștință și trăsurica sa pornește din nou, înconjurată de puhoiul de oameni; ea întoarce și se îndreaptă spre Apsley House și apoi, mai departe, spre necunoscut, nimeni nu știe unde.”

Iubita viitorului rege

Printre amanți ei s-au numărat Aubrey de Vere Beauclerk, cu care a avut o escapadă de câteva luni în America, în a doua jumătate a anului 1862. Un alt amant celebru a fost Spencer Cavendish, Marchiz de Harlington (care avea să devină al optulea Duce de Devonshire), pe care l-a urmat la New York în timpul războiului civil american. Dar cel mai faimos – de care s-a auzit – a fost Prințul de Wales (viitorul rege Edward VII).

De asemenea, Catherine Walters a fost prima iubire a poetului Wilfrid Scawen Blunt, care a rămas nebun după ea pentru tot restul vieții. Ca și Skitlles, Blunt era un mare pasionat de cai.

Faima ei de curtezană a fost sporită de discreția și loalitatea față de binefăcătorii ei. Au existat multe zvonuri despre afacerile sale amoroase cu puternicii zilei, însă Skittles nu le-a confirmat niciodată.

Acest lucru i-a sporit acțiunile în lumea bărbaților, i-a asigurat o carieră lungă și o viață liniștită, permițându-i apoi să se retragă din afaceri cu o avere frumoasă, în jurul anului 1890, când avea – nota bene – 50 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola