Evenimentul Istoric > Articole online > Câinele arheolog, care a descoperit o comoară din epoca de bronz
Articole online

Câinele arheolog, care a descoperit o comoară din epoca de bronz

Descoperirea s-a dovedit prețioasă nu doar pentru cercetători și arheologi, ci și pentru proprietarul câinelui.

Faptul că unii câini sapă prin grădină sau parcuri nu este o noutate, însă descoperirea făcută de câinele din Cehia a surprins pe toată lumea.

Conform radio.cz, câinele a început să sape pe camp și a descoperit 13 lame de seceră, două vârfuri de sabie și trei de topor, dar și cinci brățări. Toate din bronz.

Descoperirea a fost făcută de câinele Monty, care era însoţit la plimbare de stăpânul său Frankota, în satul Kostelecke Horky.

Vechi de 3000 de ani

Arheologii au ajuns la concluzia că obiectivele datează de cel puțin 3000 de ani, dintr-o epocă în care obiceiul era ca persoanele decedate să fie incinerate.

Martina Bekova, arheolog la muzeul din Orlicke, susține că artefactele găsite au fost înmormântate alături de osemintele incinerate ale celui decedat.

În acest context, s-a deschis o nouă investigație arheologică, în speranța că în zonă vor fi găsite mai multe obiecte datând din acea perioadă.

“Obiectele au fost găsite în condiții excelente, ceea ce ne bucură enorm”, a adăugat Bekova, confirmând că acestea urmează să fie expuse curând, pentru a fi accesibile publicului larg.

Zonă de interes

Bekova şi colegii cred că aceste opere aparţin unui grup de indo-europeni care trăiau în regiune la sfârşitul epocii de bronz. Obiceiul lor era să creeze locuri mari funerare, unde erau depuse urnele defuncţilor. Acum zona a devenit de interes.

Arheologii au cercetat locul cu detectoare de metal, este posibil ca la adâncimi mai mari să mai existe secrete.

Proprietarul câinelui Monty a primit o recopensă de 7.860 de coroane cehe, echivalentul a aproximativ 300 de euro.

Cu siguranță, nu a rămas nici câinele fără răsplata cuvenită.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola