Evenimentul Istoric > Articole online > „Câine pierdut.” Cuvintele care au apărut în Beijing la o zi după lichidarea lui Nicolae Ceauşescu
Articole online

„Câine pierdut.” Cuvintele care au apărut în Beijing la o zi după lichidarea lui Nicolae Ceauşescu

Ecourile execuţiei soţilor Ceauşescu la 25 decembrie 1989 au ajuns inclusiv în China, al cărui guvern comunist „rezolvase” problema protestelor din Piaţa Tiananmen cu vărsare de sânge.

Totuşi, deşi revolta lor fusese înnăbuşită sub şenilele tancurilor, spiritul celor care se săturaseră de reformele dezastruoase ale lui Deng (care băgaseră China într-o criză economică profundă) nu fusese deplin înfrânt.

O dovadă erau afişele care aminteau că în China realităţile economice şi sociale erau cu totul altele decât cele prezentate intens de propaganda Partidului Comunist Chinez (PCC). Astfel şi-a făcut loc în peisaj şi un afiş care amintea de execuţia soţilor Ceauşescu.

„BEIJING – Un afiș nesemnat batjocoritor la adresa liderului român detronat Nicolae Ceaușescu și a liderilor chinezi a circulat la Universitatea din Beijing, locul de naștere al mișcării democrației de primăvară a Chinei, a spus o sursă azi.

„Câine pierdut”, se poate citi pe afișul care a fost pus lipit în weekend – după zborul lui Ceaușescu de la palatul său din București și înainte de arestarea și execuția sa.

Se spune că acel câine, numit Ceaușescu, ar putea veni în China pentru a se alătura altor patru câini – o referire la liderul principal al Chinei, Deng Xiaoping, premierul Li Peng, președintele Yang Shangkun și șeful Partidului Comunist Jiang Zemin.

Afișul, pe care autoritățile l-au dat jos rapid, a încălcat reglementările legii marțiale intrate în vigoare din mai, când studenții de la Universitatea Beijing au condus proteste masive pentru reforma democratică din China.

În iunie, Deng a ordonat armatei de la Beijing să zdrobească protestele, lăsând sute și, probabil, mii de morți.

Acesta a fost cel de-al treilea „afiș cu personaje mari” ilegal la Beijing în această lună, potrivit unor surse chineze și occidentale”, se arată în ştirea păstrată în arhiva Los Angeles Times.

Registration

Aici iti poti reseta parola