Aceştia au trăit de mulţi ani în imperiul chinez, unii fiind acceptaţi în şcoli şi trecând examenele pentru a fi desemnați funcţionari publici, devenind demnitari la curtea imperială.
Abeno Nakamaro a devenit celebru în istoria Chinei şi Japoniei.
El a trăit peste 50 ani în imperiul chinez, servind trei împăraţi. Ajuns demnitar cu rang înalt, el a participat la o serie de evenimente politice importante.
De asemenea, a cunoscut bine literatura şi poezia chineză. Mai mult, a ajuns prietenul mai multor poeţi chinezi, între care Li Bai, Wang Wei şi Chu Guangxi. Li Bai a fost şi este idolul spiritual al literaţilor chinezi.
Imposibila întoarcere
În ultimii ani de viaţă, dorul de Japonia l-a făcut pe Abeno Nakamaro să ceară împăratului chinez dreptul de a se întoarce acasă.
Însă, în călătoria pe apă, ambarcațiunea în care se afla a fost prinsă într-o furtună şi scufundată. Cu mult noroc, Abeno Nakamaro a supravieţuit și a revenit în imperiul chinez, unde a trăit până la moarte. În memoria lui, în oraşul Xi’an a fost ridicat un monument.
Timp de 264 de ani, imperiul japonez a trimis în China 19 delegaţii. Sistemul politic, metodele de guvernare, cultura, artele, știința, tehnologiile și obiceiurile chinezeşti au ajuns în Japonia prin intermediul bursierilor şi delegaţilor japonezi. Iată de ce, Dinastia Tang a avut o influenţă majoră asupra dezvoltării Japoniei.
Imperiul Tang
Dinastia Tang a condus China între 618 și 907. Imperiul Tang a reprezentat perioada de apogeu a civilizației chineze.
Toleranța religioasă de care a dat dovadă această dinastie, a cărei ilustru reprezentant a fost Taizong, a permis răspândirea doctrinelor budiste, precum și a zoroastrismului, a maniheismului și a misionarilor creștini nestorieni.
În această perioadă viața culturală asumă un puternic impuls, impuls pe care China îl transmite și Japoniei.
A fost epoca de aur a poeziei, epoca în care au trăit cei mai mari poeți ai Chinei: Li Taibo, Du Fu și în care au apărut marile școli de pictură.
Sursa: Radio China International