Botezat de cel căruia îi tăiase picioarele și limba și îi scosese ochii

 

Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea.

Sfinții Mina și Ermoghen s-au născut amândoi la Atena. Aceștia au locuit însă în Bizanț fiind în slujba împăratului Maximian. 

Mina, vestit pentru marea să învățătură și darul elocinței a fost trimis de către  împărat la Alexandria pentru a restabili liniștea orașului. Sfântul Mina a mers și a restabilit cu adevărat ordinea, dar pe creștini i-a lăsat în pace, declarându-se creștin.

Aflând despre ceea ce s-a întâmplat, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina să renunțe la credință creștină și pentru a-i persecută pe creștini.

Ermoghen a împlinit ordinul împăratului: el l-a adus pe Sfântul Mina înaintea judecătorului, i-a tăiat picioarele și limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat în închisoare.

Dar acolo S-a pogorât la Sfântul Mina, tămâduindu-l, Domnul Iisus Hristos. Văzându-l pe Sfântul Mina vindecat cu desăvârșire, Ermoghen s-a convertit și el la creștinism,  fiind  botezat de Sfântul Mina. Ermoghen a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu și a fost numit Episcop al Alexandriei. Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri, pe care sfinții le-au îndurat.

Privind la vitejia celor doi mărturisitori și la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul și prietenul Sfântului Mina, pe nume Eugraf, a stat înaintea tribunalului și i-a strigat împăratului: 

„Și eu sunt creștin!”.  Auzind această însuși Împăratul l-a decapitat atunci pe Sfântul Eugraf după care a ordonat călăilor să-i decapiteze pe Sfinții Mina și Ermoghen.

Sfintele lor moaște au fost duse în Constantinopol, unde au făcut multe minuni.