Evenimentul Istoric > Articole online > Botezat de cel căruia îi tăiase picioarele și limba și îi scosese ochii
Articole online

Botezat de cel căruia îi tăiase picioarele și limba și îi scosese ochii

Sfinții Mina și Ermoghen s-au născut amândoi la Atena. Aceștia au locuit însă în Bizanț fiind în slujba împăratului Maximian. 

Mina, vestit pentru marea să învățătură și darul elocinței a fost trimis de către  împărat la Alexandria pentru a restabili liniștea orașului. Sfântul Mina a mers și a restabilit cu adevărat ordinea, dar pe creștini i-a lăsat în pace, declarându-se creștin.

Aflând despre ceea ce s-a întâmplat, împăratul l-a trimis pe prefectul Ermoghen pentru a-l convinge pe Mina să renunțe la credință creștină și pentru a-i persecută pe creștini.

Ermoghen a împlinit ordinul împăratului: el l-a adus pe Sfântul Mina înaintea judecătorului, i-a tăiat picioarele și limba, i-a scos ochii, apoi l-a aruncat în închisoare.

Dar acolo S-a pogorât la Sfântul Mina, tămâduindu-l, Domnul Iisus Hristos. Văzându-l pe Sfântul Mina vindecat cu desăvârșire, Ermoghen s-a convertit și el la creștinism,  fiind  botezat de Sfântul Mina. Ermoghen a propovăduit Cuvântul lui Dumnezeu și a fost numit Episcop al Alexandriei. Împăratul i-a supus pe amândoi la chinuri, pe care sfinții le-au îndurat.

Privind la vitejia celor doi mărturisitori și la minunile pe care le lucra Dumnezeu prin ei, secretarul și prietenul Sfântului Mina, pe nume Eugraf, a stat înaintea tribunalului și i-a strigat împăratului: 

„Și eu sunt creștin!”.  Auzind această însuși Împăratul l-a decapitat atunci pe Sfântul Eugraf după care a ordonat călăilor să-i decapiteze pe Sfinții Mina și Ermoghen.

Sfintele lor moaște au fost duse în Constantinopol, unde au făcut multe minuni.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola