Evenimentul Istoric > Articole online > Bombă la Regele David: Așa s-a născut statul Israel…
Articole online

Bombă la Regele David: Așa s-a născut statul Israel…

În hotelul Regele David se afla cartierul general al armatei britanice. De aici, Marea Britanie administrează Palestina, din 1922, conform mandatului primit de la Societatea Națiunilor.

Pentru a nu învenina relațiile sale cu lumea arabă, Londra se opune ca pe teritoriul palestinian să pătrundă noi imigranți evrei, mai ales dintre supraviețuitorii Holocaustului, în ciuda protestelor agenției evreiești Yishuv.

Prezidată de David Ben Gurion, Yishuv are rolul unui executiv al „Căminului Național Evreiesc”. Însă moderația sa atrage ostilitatea lui Menahem Beghin, care conduce Irgun, armata secretă evreiască, o organizație paramilitară sionistă.

Sâmbătă, 29 iunie 1946, britanicii lansează un val de arestări în birourile agenției Yishuv, ca urmare a mai multor atacuri ale Irgun împotriva armatei regale. Raziile britanice care vizau descoperirea teroriștilor evrei au purtat numele de Operațiunea „Agatha”. A fost însă o oportunitate ideală pentru Irgun să preia inițiativa, sărind în ajutorul rivalei sale.

Ca represalii, gruparea lui Beghin decide atunci să arunce în aer o aripă a hotelului Regele David.

Cu câteva minute înaintea exploziei, pe 22 iulie, către orele 13.00, un apel telefonic a prevenit-o pe receționista hotelului. Însă este prea târziu pentru o evacuare. Atentatul grupării lui Beghin produce moartea a 91 de persoane, dintre care 25 de britanici.

Emoția produsă în rândul opiniei publice britanice este uriașă. Aceasta cere ca guvernul să se retragă cât mai repede din viesparul palestinian. Motivând că nu poate mobiliza la fața locului 80.000 de soldați, Londra pasează cartoful fierbinte la ONU. Nașterea oficială a Israelului va avea loc peste mai puțin de doi ani, pe 14 mai 1948. Explozia și-a produs efectul.

Registration

Aici iti poti reseta parola