Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Blonda bestială s-a născut de Ziua Copilului ca să sucească capetele bărbaților
Articole online

Blonda bestială s-a născut de Ziua Copilului ca să sucească capetele bărbaților

Va deveni cunoscută în întreaga lume drept actrița plină de farmec și simbolul sexual Marilyn Monroe.

După o copilărie zbuciumată – atât bunicii materni, cât și mama ei având probleme mentale, a trăit într-un un șir de familii adoptive. Norma Jeane s-a căsătorit cu unul dintre vecinii săi, James Dougherty, pe când avea 16 ani.

Acestaa fost trimis în Pacificul de Sud în timpul celui de-al doilea război mondial. Un fotograf a descoperit-o Norma Jeane în timp ce lucra într-o fabrică de muniții din California, iar în curând a fost lansată într-o carieră de modelling de succes.

A divorțat de Dougherty în iunie 1946, la scurt timp după ce a semnat un contract casa de filme 20th Century Fox.

Schimbarea

La începutul carierei sale de actriță, Norma Jeane și-a vopsit părul, devenind din brunetă blondă și și-a schimbat din nou numele, Marilyn Monroe (Monroe era prenumele bunicii).

A avut un șir de roluri mici înainte de a prinde un loc în thrillerul lui John Huston, The Jungle Asphalt (1950). În același an, a atras atenția și în „All About Eve”, în care joacă Bette Davis.

Adevărata sa performanță a venit, însă, în Niagara (1953), un thriller în care Monroe a jucat o tânără soție adulteră care complotează cu iubitul ei pentru a-și ucide soțul.

După ce a jucat în Gentleman Prefer Blondes și How to Marry a Millionaire – ambele lansate și în 1953 – Monroe a intrat în topul vedetelor de la Hollywood.

Căsătoria cu DiMaggio

În ianuarie 1954, s-a căsătorit cu marele jucător de baseball Joe DiMaggio la Primăria din San Francisco, după o relație de doi ani. DiMaggio nu a fost confortabil cu imaginea publică sexy a noii sale soții. Aveau să divorțeze în octombrie, după numai nouă luni de căsătorie, dar au rămas buni prieteni. După moartea lui Monroe, DiMaggio a trimis, potrivit history.com, trandafiri la mormântul ei de mai multe ori pe săptămână timp de mai bine de trei decenii, până la moartea sa din 1999.

Monroe a încercat să treacă la roluri mai serioase, studiind la prestigiosul studio de actorie din New York. A câștigat recenzii pozitive pentru munca ei mai nuanțată în Bus Stop (1956), The Prince and the Showgirl (1957) și în special Some Like It Hot (1959).

În 1961, însă, apar noi probleme în viața personală a lui Monroe – cea de-a treia căsătorie, cu apreciatul dramaturg Arthur Miller, ruptă după patru ani, a dus la creșterea fragilității sale emoționale, iar în acel an a fost internată în două ocazii la spitale pentru observație psihiatrică și odihnă.

Ultimul ei film a fost The Misfits (1961), scris de Miller, și în care a jucat Montgomery Clift și Clark Gable (va fi și ultima apariție a lui Gable pe ecran).

În iunie 1962, Fox a concediat-o după absențe repetate și extinse. La 5 august 1962, Monroe a fost găsită moartă în urma unei supradoze de barbiturice în casa ei din Brentwood, California. Avea 36 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola