Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Blindatele sovietice, zdrobite în Irak de cea mai puternică armă a Războiului Rece
Articole online

Blindatele sovietice, zdrobite în Irak de cea mai puternică armă a Războiului Rece

M60 trebuia să fie primul tanc principal de luptă al Statelor Unite, care putea îndeplini cerințele operaționale atât la nivel tactic, cât și strategic.

Conceptul MBT a fost creat pentru a combina puterea de foc a unui tanc greu cu mobilitatea a ceea ce se numea atunci un tanc mediu. Doctrina MBT necesita o mobilitate ridicată, o armură bună și o putere de foc adecvată.

M60 a fost folosit pe scară largă de către SUA și aliații săi din timpul Războiului Rece, fiind introdus în uz în decembrie 1960.

Urma să fie dotat cu un tun Royal Ordnance L7 (fabricat în SUA sub licență cu denumirea M68) de calibru 105 mm cu ejector de gaze, un motor diesel și un blindaj superior.

M60 urma să utilizeze un nou blindaj, compus din sticlă de siliciu care să reziste mai bine atacurilor, decât armura standard omogenă, laminată din oțel.

Până la urmă, proiectanții au optat pentru  încă o construcție din oțel, făcând din M60 ultimul tanc american protejat de blindaje din oțel.

Înainte de introducerea tancului M1 Abrams la începutul anilor 1980, M60-urile au fost actualizate la standardul A3.

Grosimea armurii turelei a fost crescută și fluidul hidraulic inflamabil din turelă a fost schimbat cu o alternativă neinflamabilă.

 După introducerea definitivă a modelului M1 Abrams, un număr mare de tancuri americane M60 au fost vândute aliaților americani din Orientul Mijlociu.

În timpul Războiului de Iom Kipur din 1973, echipajele israeliene au sesizat mai multe deficiențe ale tancului. Principala problemă era blindajul insuficient, tancul fiind vulnerabil la rachetele antitanc ale infanteriei.

Dar, mai apoi, în timpl Războiului din Golf, tancurile M60 americane puternic modeernizate s-au dovedit a fi superioare tancurilor irakiene T-55, T-62 și T-7, devastând blindajele irakiene.

Sute de tancuri T-55 și T-62 irakiene au fost distruse, inclusiv un număr mare de tancuri T-72, proiectate sovietici.

După Războiul din Golf, M60-urile din serviciul Pușcașilor Marini au fost schimbate cu tancurile M1A1 Abrams și au fost retrase oficial din serviciul SUA.

Traducere de Luciana Pop

Sursa AICI

 

Registration

Aici iti poti reseta parola