Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Blestemul „Vasului de aur” și al celor 500 de monede ale lui Tommy
Articole online

Blestemul „Vasului de aur” și al celor 500 de monede ale lui Tommy

Descoperirea a dat din nou apă la moară zvonurilor că o cantitate de aur în valoare de zeci de milioane de dolari continuă să se găsească în interiorul epavei.

Vasul SS Central America, supranumit „The Ship of Gold” („Vasul de aur”) s-a scufundat în 1857. În naufragiu și-au pierdut viața 425 de persoane.

Dispariția unei asemenea comori a provocat o adevărată criză financiară.

Experții afirmă că nava – care a fost surprinsă de un uragan la 257 de kilometri în largul coastelor Carolinei de Sud – transporta 21 de tone de aur, destinate să susțină băncile din New York, rămase în lipsă de bani.

În consecință, dispariția sa a provocat o panică financiară, arată un documentar BBC.

Aurul, descoperit în scufundarea de recunoaștere, la o adâncime de 85 de metri, pe vasul cu aburi și cu zbaturi laterale, a fost primul recuperat după aproape 25 de ani și nu era clar cât aur se mai afla la bord.

După ce o cantitate de aur, estimată la câteva zeci de milioane de dolari a fost recuperată în timpul explorărilor de la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, disputele în justiție au pus capăt scufundărilor.

După noua scufundare de recunoaștere, din aprilie 2014, Compania Odissey Marine Exploration din Tampa, Florida, a anunțat că în interiorul epavei se mai găsea încă mult aur.

Experții afirmă că aurul avut cu titlu particular de pasageri asupra lor egala cantitatea încărcăturii comerciale.

Epava a fost localizată pentru prima oară în 1988 de către expertul marin Thomas Thompson, cel care a și condus primele scufundări.

Însă investitorii care au sprijinit proiectul, l-au dat în judecată, acuzându-l pe Thompson că nu a predat toată cantitatea de aur recuperată. Acesta a dispărut, pe numele său fiind emis un mandat de arestare.

În martie 2014, Odyssey Marine Exploration a fost mandatată cu recuperarea arheologică și cu conservarea epavei. Potrivit unui articol din acea perioadă, din USA Today, echipa lui Thompson nu cercetase decât cinci la sută din epavă.

În ianuarie 2015, Thompson și asistenta lui, Alison Antekeier, au fost descoperiți de șerifii federali americani și extrădați în Ohio, pentru a da socoteală de descoperirile expediției lor.

În noiembrie 2018, Thompson a ajuns la un acord în justiție pentru a preda 500 de monede de aur, însă apoi a susținut că nu mai are acces la ele.

Cantitatea totală de aur descoperită în cele din urmă pe epava SS Central America numără 3.100 de monede de aur, 45 de lingouri și peste 35 de kilograme de praf de aur, fiind evaluată la peste 50 de milioane de dolari.

În prezent, Tommy Thompson se află închis la penitenciarul din Milan, Michigan. A fost condamnat în 2015 să rămână închis până își va „aminti” unde sunt cele 500 de monede de aur dispărute.

FILE – This undated file photo provided by the Delaware County Sheriffs Office shows Tommy Thompson. A federal judge wants an update on the willingness of Thompson, a former deep-sea treasure hunter to answer questions about the location of 500 gold coins recovered from an historic shipwreck. Thompson has been in jail since mid-December when judge Algenon Marbley found Thompson violated a plea deal by refusing to respond. (Delaware County Sheriffs Office via AP, File)

Registration

Aici iti poti reseta parola