Evenimentul Istoric > Articole online > Blestemul care l-a răpus pe Nicolae Ceauşescu. N-a durat mai mult de o lună
Articole online

Blestemul care l-a răpus pe Nicolae Ceauşescu. N-a durat mai mult de o lună

Jurnaliştii argeşeni au scos la suprafaţă una dintre legendele din jurul morţii lui Nicolae Ceauşescu, un mare pasionat de vânătoare. În prim-plan apare un aşa-zis blestem vânătoresc pe care dictatorul ori l-a ignorat, ori nu l-a cunoscut. Conform ziarobiectiv.ro, în noiembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a plecat la vânătoare de capre negre în județul Sibiu. Aşa […]

Jurnaliştii argeşeni au scos la suprafaţă una dintre legendele din jurul morţii lui Nicolae Ceauşescu, un mare pasionat de vânătoare.

În prim-plan apare un aşa-zis blestem vânătoresc pe care dictatorul ori l-a ignorat, ori nu l-a cunoscut. Conform ziarobiectiv.ro, în noiembrie 1989, Nicolae Ceaușescu a plecat la vânătoare de capre negre în județul Sibiu.

Aşa cum se ştie, în acel judeţ prim-secretarul PCR era chiar fiul său, Nicu Ceaușescu. În ciuda organizării ireproşabile, aşa cum se întâmpla la toate vânătorile, rezultatele obţinute nu au fost pe măsura aşteptărilor lui Ceauşescu.

Sursa citată notează că „liderul comunist n-a împușcat decât trei capre negre”. „Și pentru că nu îi pierise cheful, a dat ordin să i se pregătească o altă partidă de vânătoare, de data aceasta în județul Argeș. Primul telefon a zbârnâit la Pitești dimineața, în jurul orei 3. Apoi, s-a declanșat nebunia.

Au urmat zeci de telefoane și pregătirile au început. Angajații Direcției Silvice Argeș și pădurarii din ocoale au fost cu toții mobilizați pentru o vânătoare care s-a desfășurat în munții argeșeni, în locurile numite Oalele Făgărașilor.

Totul trebuia bine pus la punct și aranjat până în celelalte mai mici amănunte. Hăitașii au avut sarcina de a urca pe culmi, în locurile știute și de a speria caprele negre, pentru ca animalele să coboare spre fundul acelor «oale», unde le așteptau focurile de armă prezidențiale. Ce a urmat este lesne de anticipat.

Măcelul s-a declanșat la baza muntelui unde ajungeau zecile de capre negre mânate de pe culmi. Se spune că, spre satisfacția lui Nicolae Ceaușescu, atunci au fost împușcate 77 de capre sălbatice, iar dintre toate acestea una ar fi fost mai mult albă la blană.

Tot vechii vânători spun că, în urma unei boli, organismul caprei negre ar dezvolta un pigment care i-ar albi blana. Se știe însă că vânătorii, indiferent de explicațiile științifice, au superstițiile lor. Una dintre ele spune că atunci când o capră neagră «albă» este vânată, un blestem îl va urmări pe vânător, iar acesta va deceda în curând.

Ceea ce s-a și întâmplat… O lună mai târziu, dictatorul comunist și soția sa au fost judecați și condamnați la moarte, culmea ironiei, prin împușcare, în curtea unei unități militare din Târgoviște”, arată ziarobiectiv.ro.

Registration

Aici iti poti reseta parola