Evenimentul Istoric > Articole online > Bizara origine a numelui tehnologiei Bluetooth
Articole online

Bizara origine a numelui tehnologiei Bluetooth

La sfârșitul anilor 1990, suedezul Sven Mattisson, inginer la Ericsson, și americanul Jim Kardach, angajat la Intel, lucrează la finalizarea tehnologiei care va permite conectarea fără cablu a echipamentelor electronice.

În 1997, Mattisson și Kardach participă la o ședință, la Toronto, alături de reprezentanți ai altor companii, precum IMB sau Nokia, pentru a se pune de acord asupra unui standard comun.

Însă noua tehnologie, care începuse să fie dezvoltată încă din 1994 de Ericsson, nu avea încă un nume. În cursul seminarului din orașul canadian sunt propuse mai multe denumiri: Biz-RF, MC-Link, Low Power RF. Toate sunt însă considerate bizare și neprietenoase.

„Jim și cu mine ne-am zis că oamenii nu au apreciat ceea ce am propus”, își amintește pentru AFP, Sven Mattisson, acum de 65 de ani.

Inginerul de la Ericsson, care bătuse atâta drum din Suedia în Canada pentru această ședință de o oră, petrece seara cu colegul său, înainte de a reveni în țară.

„În acel moment am realizat că aveam nevoie pentru proiect de un nume de cod pe care toată lumea să-l poată utiliza”, explică Jim Kardach, care a consacrat o lungă relatare despre acest episod pe site-ul său de internet.

Pentru a-și îneca amarul și a căuta inspirație, cei doi colegi se duc la un bar. Aici, discuția a ajuns și la Istorie, marea pasiune a lui Jim

„Am băut mai multe beri discutând verzi și uscate, când Jim m-a întrebat despre vikingi, așa că am vorbit mult despre acest subiect”, își amintește Sven, care recunoaște că, din cauza băuturii, are doar niște amintiri vagi despre acea seară de pomină.

Jim a spus la un moment dat că este obsedat de imaginea de vikingilor sălbatici, cu coifuri cu coarne pe cap, dedându-se la jafuri.

Atunci, pentru a-și îmbogăți cunoștințele, Sven i-a recomandat o carte, o poveste nordică de aventuri foarte populară în Suedia, „Corăbiile lungi”.

În carte, unde este vorba de vikingii din secolul al X-lea, un nume îi reține atenția lui Jim: cel al regelui Harald Blatand (foto). Blatand înseamnă „dinte albastru”. În engleză: Bluetooth.

Figură istorică marcantă a regiunii nordice, în secolul al X-lea, regele Danemarcei își datora supranumele unui dinte putrezit. Alte surse afirmă că porecla i se trăgea de la gustul său exagerat pentru mure și afine.

Sub domnia lui Harald, Danemarca renunță la zeii păgâni Odin și Thor și adoptă credința creștină. Însă fapta sa de arme cea mai faimoasă este unificarea Norvegiei cu Danemarca, o unire care va dura până în 1814.

Un rege unificator al regatelor scandinave? Ideea le place celor care doreau unirea-conectarea PC-urilor și telefoanelor mobile cu o legătură fără fir.

Referința la regele viking merge dincolo de numele acestuia: logo-ul Bluetooth, puțin misterios la prima vedere, este alcătuit din suprapunerea a două rune, un H și un B, care nu reprezintă altceva decât inițialele lui Harald Blatand.

Relativ ieftin și cu un consum mic de energie, Bluetooth va fi lansat în cele din urmă în 1998. Primul aparat echipat cu această tehnologie pentru marele public va fi comercializat în 1999, iar numele său – considerat temporar, până s-ar fi descoperit o soluție mai bună – va deveni foarte popular.

Registration

Aici iti poti reseta parola