Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bijuteriile fiicei lui Napoleon, vândute cu 1,4 milioane de euro
Articole online

Bijuteriile fiicei lui Napoleon, vândute cu 1,4 milioane de euro

Credit imagine Christie’s

Împodobite cu safire și diamante, bijuteriile care au aparținut fiicei adoptive a lui Napoleon au fost vândute la licitație miercuri pentru 1,5 milioane de franci elvețieni (1,4 milioane de euro), depășind cu mult estimările casei Christie’s.

Cele nouă bijuterii, scoase la vânzare în loturi separate, au rămas în aceeași familie, după ce au fost oferite lui Stéphanie de Beauharnais, cu ocazia căsătoriei sale, la Palatul Tuileries, în 1806, a informat AFP.

„A existat o cerere foarte mare din partea colecționarilor din lumea întreagă”, a declarat presei comisarul de licitație Max Fawcett, fără a dezvălui numele cumpărătorilor.

În condițiile în care Elveția a relaxat restricțiile COVID, în sală au fost prezenți douăzeci de participanți la licitație și spectatori, dar și douăzeci de reprezentanți ai casei britanice de licitație, însărcinați să preia ofertele la telefon.

Bijuteriile au fost scoase la licitație cu ocazia comemorării în luna mai a morții lui Napoleon.

Cele nouă piese, printre care o diademă, un colier, o pereche de cercei, două pandantive și broșe, precum și un inel și o brățară, au fost propuse spre vânzare în loturi individuale.

Experții estimaseră toate piesele la suma de 430.000 de franci elvețieni, însă ofertele au depășit toate așteptările.

Numai diadema a fost adjudecată pentru 420.000 de franci elvețieni (mai bine de 383.000 de euro). Nu mai puțin de 38 de safire originare din Ceylon au fost folosite pentru a crea această parură la începutul anilor 1800.

În afara valorii lor istorice, aceste bijuterii au și o mare valoare intrinsecă datorită albastrului lor natural, deși în mod obișnuit safirele sunt supuse unui tratament termic pentru a li se accentua culoarea.

Printre loturile istorice scoase la vânzare de Christie’s a figurat și o importantă coroane de safir a Mariei a II-a, regina Portugaliei (jumătatea secolului al XIX-lea), având în centru un excepțional diamant de Birmania.

Estimată la 170.000-350.000 franci elvețieni, prețul coroanei a explodat ajungând la 1,77 milioane de franci, inclusiv cheltuielile de vânzare (1,61 milioane de euro).

Printre alte numeroase pietre prețioase scoase la licitație cu acest prilej s-a numărat și un diamant dreptunghiular de 100,94 carate, botezat „Spectacolul”, tăiat într-un diamant brut de 207,29 carate descoperit în 2016, în Iakuția (Siberia Orientală), a fost vândut cu aproape 10 milioane de euro.

Registration

Aici iti poti reseta parola