Evenimentul Istoric > Articole online > Baronul Roșu este doborât cu un glonț, iar inamicii englezi îl îngroapă cu onoruri militare
Articole online

Baronul Roșu este doborât cu un glonț, iar inamicii englezi îl îngroapă cu onoruri militare

Pe cerul de deasupra râului Somme din Franța, baronul Manfred von Richthofen, notoriul as zburător german cunoscut sub numele de Baronul Roșu, este ucis de focul aliaților la 21 aprilie 1918.

Fusese supranumit de germani „Der Rote Baron” (Baronul roșu), deoarece zbura frecvent cu un avion de culoare roșie, aceeași poreclă fiind folosită și de englezi. Francezii l-au poreclit însă „Le Diable Rouge” (Demonul roșu).

Se spunea că avionul lui roșu nu putea fi doborât.

La 21 aprilie 1918 are loc o luptă aeriană cu escadronul 209 RAF, condus de canadianul „Arthur Roy Brown”.

Manfred von Richthofen urmărea avionul inamic a lui „Wilfrid May”, iar canadianul vine în ajutorul lui May. În focul luptei, Manfred von Richthofen nu va respecta unul din sfaturile instructorului său de a nu trece pe teritoriul inamic.

El va fi omorât de o împușcătură care a fost controversată, cauza controversei fiind cui îi revine cinstea de a reușit doborârea „Baronului roșu”, aviatorului canadian sau artileriei antiaeriene australiene.

Azi dovezile atestă faptul că Manfred von Richthofen a murit din cauza unei hemoragii interne cauzată de o împușcătură de jos, de la sol.

A fost îmormântat de britanici cu tot onorul militar, lucru care reflecta respectul acordat pilotului căzut, care în timpul carierei sale militare a avut 80 de victorii confirmate în luptele aeriene.

Primul raid

Baronul Manfred von Richthofen, născut pe 2 mai 1892, la Wrocław, va fi însărcinat în 1915 ca observator și culegerea datelor cu privire la rezultatele bombardamentelor al aviației germane pe frontul de est. Ulterior va urma cursul de pilot, ca în 1916 să piloteze un avion din escadronul „ Jagdstaffel (Jasta) 2”, fiind sub comanda lui Oswald Boelcke. Primul lui raid a avut loc la 17 septembrie 1916 asupra orașului Cambrai din Franța.

Tactica

Manfred von Richthofen a fost un strateg iscusit care a preluat de la instructorul său cu succes așanumitul „Dicta Boelcke” tactica militară în arta zborului care prescria:

@ asigură-ți avantajele de partea ta ca – viteză de zbor – înălțime – poziție în așa fel că întotdeauna în timpul atacului să ai soarele în spate care orbește adversarul.

@ dacă ai început un atac du-l până la sfârșit.

@ trage cu mitraliera numai atunci când îl ai clar în vizor și în apropiere pe adversar

@ nu lăsa niciodată adversarul din ochi

@ când ești atacat în picaj nu fugi ci zboară în întâmpinarea lui

@ nu intra pe teritoriu inamic, riști în timpul luptei să fii împușcat de pe pământ

@ atacul să fie efectuat în principiu numai grupat, o grupă fiind formată din 4 – 6 avioane

Aceste principii l-au ajutat pe Manfred să ajungă un as în arta zborului, printre piloții inamici doborâți de el se numără câteva nume renumite ca englezul Lanoe Hawker.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola