Evenimentul Istoric > Articole online > Avionul a explodat în aer, 270 de oameni au murit. Actriţa Kim Cattrall a supravieţuit datorită cumpărăturilor!
Articole online

Avionul a explodat în aer, 270 de oameni au murit. Actriţa Kim Cattrall a supravieţuit datorită cumpărăturilor!

După ce a trişat moartea, în acea zi blestemată pentru alţi 270 de oameni, dar miraculoasă pentru ea, a avut nevoie de terapie cognitivo-comportamentală. Şi abia în timp şi-a dat seama cât noroc a avut atunci.

Era 21 decembrie 1988. Un număr de 270 de persoane au fost ucise atunci, după ce o bombă a explodat la bordul unui avion Boeing 747 al companiei aeriene Pan Am. Un caz celebru.

Cursa 103 a companiei Pan Am decolase de la Londra cu destinaţia New York. Avionul avea la bord 243 de pasageri, majoritatea americani şi britanici, şi 16 membri ai echipajului. 

Avionul zbura la o altitudine de 9.400 de metri, cu o viteză de 804 km pe oră, scrie history.info.

Explozia

Explozia s-a produs în compartimentul de bagaje şi a provocat o gaură de o jumătate de metru diametru pe partea stângă a fuselajului.

În trei secunde, avionul s-a făcut bucăţi.

Presiunea atmosferică din exterior era de trei ori mai mică decât cea a avionului, ceea ce a contribuit la efectele devastatoare ale exploziei.

În două minute, bucăţile de avion erau la sol.

Niciun pasager nu a supravieţuit, chiar dacă unul dintre cadavre a fost găsit la sol cu nişte iarbă în mână, ceea ce indică faptul că moartea a survenit la scurt timp după prăbuşire.

În oraş

Un fragment din aripă a căzut în oraşul scoţian Lockerbie, şi a provocat un crater de 57 de metri lungime.

Alţi 11 locuitori din Lockerbie au fost ucişi la sol.

Bomba care explodase la bord era pusă de terorişti libieni.

Celebra actriţă Kim Cattrall, care este binecunoscută publicului din serialul „Sex and the city”, în care a interpretat rolul spumoasei Samantha, avea un bilet rezervat pentru acest zbor.

Cu toate astea, o decizie de ultim moment i-a salvat atunci viaţa. A hotărât să rămână la Londra, pentru cumpărături de Crăciun, căci se apropia Ajunul.

Cadoul

Îşi pusese în minte că era musai să îi cumpere mamei sale un serviciu de ceai din porţelan de la celebra firmă Wedgwood, aşa că a preferat să rateze avionul pentru care avea deja bilet. Şi aşa a rămas în viaţă, ceea ce înseamnă că şi cumpărăturile pot fi salvatoare în anumite momente.

Tragedia de la Lockerbie încă mai provoacă drame. Este cazul unei femei care în tinereţe şi-a dat fiul nou-născut spre adopţie, scrie digi24.ro.

A încercat să-l regăsească, însă a descoperit că a murit în atacul terorist. Băiatul era student la o universitate britanică şi pleca de sărbători la părinţii adoptivi din SUA.

Două persoane au fost judecate pentru tragedie, dar numai una a fost şi condamnată. Sentinţa a venit abia în 2001, la 13 ani de la producerea atentatului. Libianul Abdelbaset Al Megrahi a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă.

Cel care i-ar fi ordonat acestuia comiterea atacului ar fi fost fostul dictator Muammar Gaddafi, înlăturat de la putere în 2011. Megrahi a fost eliberat însă în 2009 şi a ajuns acasă, în Libia, unde a fost primit ca un erou. El a murit din cauza cancerului trei ani mai târziu.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA