Evenimentul Istoric > Articole online > Avertismentul supravieţuitorilor de la Auschwitz
Articole online

Avertismentul supravieţuitorilor de la Auschwitz

La 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz, supravieţuitori ai Holocaustului, tot mai puţini, se reunesc luni în acest loc pentru a aduce un omagiu celor peste 1,1 milioane de victime, în principal evrei, pe fondul unor noi preocupări faţă de o recrudescenţă a antisemitismului.

Veniţi din întreaga lume, peste 200 de supravieţuitori sunt aşteptaţi la Auschwitz, unde s-a aflat lagărul de exterminare, pentru a-şi împărtăşi mărturiile, venite acum ca un serios avertisment în contextul recentului val de atacuri antisemite din mai multe colţuri ale lumii.

„Dorim ca următoarea generaţie să ştie prin ce am trecut şi ca aceasta să nu se mai întâmple niciodată”, a declarat cu emoţie David Marks, 93 de ani, supravieţuitor de la Auschwitz, citat de Le Nouvel Observateur.

35 de membri ai familiei, ucişi

Un număr de 35 de membri ai familiei sale de evrei originari din România au fost ucişi la Auschwitz, cel mai mare lagăr al morţii creat de Germania nazistă, şi care a devenit simbolul celor şase milioane de evrei ucişi europeni ucişi în Holocaust.

De la mijlocul anului 1942, naziştii au deportat sistematic evrei din toată Europa spre şase mari lagăre de exterminare – Auschwitz-Birkenau, Belzec, Kulmhof, Majdanek, Sobibor şi Treblinka.

Organizatorii insistă asupra faptului că ceremonia comemorativă de luni trebuie să se axeze mai degrabă pe ceea ce au de spus supravieţuitorii, decât pe certurile politice care au marcat pregătirile pentru eveniment.

Fără politică

„Este vorba de supravieţuitori, nu de politică”, a declarat duminică Ronald Lauder, preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, care a ajuns în locul fostului lagăr de la Auschwitz, transformat astăzi într-un memorial şi muzeu administrat de Polonia.

”Observăm apariţia antisemitismului, şi nu dorim ca trecutul lor (al supravieţuitorilor) să fie viitorul copiilor lor sau viitorul nepoţilor lor”, a insistat el.

La ceremonie vor asista capete încoronate, şefi de stat şi de guvern din aproape 60 de ţări, dar lideri ai unor mari puteri vor fi absenţi, notează sursa citată.

Registration

Aici iti poti reseta parola