Evenimentul Istoric > Articole online > Autoturismul decapotabil de culoare turcoaz în care a fost plimbat Gagarin nu-și găsește cumpărător
Articole online

Autoturismul decapotabil de culoare turcoaz în care a fost plimbat Gagarin nu-și găsește cumpărător

Autoturismul în care guvernul sovietic l-a arătat lumii pe primul om care a ajuns în spațiu nu şi-a găsit cumpărător la o licitaţie desfăşurată sâmbătă, potrivit casei Litfun.

„Maşina cu care cosmonautul Gagarin a fost dus la Kremlin, după zborul său în spaţiu, nu a fost vândută”, a informat casa de licitaţii Litfund.

Potrivit Litfund, citată de Agerpres, preţul de pornire al istoricului autovehicul era de 2,9 milioane de dolari.

Doar 12

Aflată în stare perfectă, maşina este una din cele 12 modele fabricate în Uniunea Sovietică exclusiv pentru marile ocazii.

Gagarin a parcurs în această decapotabilă, de culoare turcoaz flancată de ghirlande de flori şi de steagurile URSS, cei 30 de kilometri care despart aeroportul Vnukovo de Kremlin, întâmpinat de mulţimea care a salutat cu entuziasm această faptă eroică.

Automobilul automat ZIL-111V, inspirat din modelul american Pacard Caribbean, prevăzut cu motor V8 de 5.980 de centimetri cubi, şi având o greutate de 2,6 tone, dezvolta o viteză de maximă de 170 km/h. Decapotabila a fost fabricată individual între 1960 şi 1962 şi, spre deosebire de Pacard, are patru uşi şi o capacitate de 7 pasageri.

Potrivit casei de licitaţii Litfund, Hruşciov i-a dăruit un astfel de model liderului cubanez Fidel Castro, în timp ce fostul preşedinte al RDG Erich Honneker avea cel puţin o astfel de maşină în garajul său.

Registration

Aici iti poti reseta parola