Evenimentul Istoric > Articole online > Autointitulatul Il Duce Musolini declară război conților și baronilor italieni
Articole online

Autointitulatul Il Duce Musolini declară război conților și baronilor italieni

Il Duce Musolini, ai cărui părinți erau o învățătoare și un fierar, mai afirma: Declarația mea de război împotriva baronilor fără niciun ban în buzunar și împotriva tuturor conților zdențuroși de bună seamă că a produs mare nemulțumire tuturor celor câți fac parte din această categorie care numără astăzi vreo 200 de mii de inși.

După ordinele mele pe care le-am dat se alcătuiește acum o listă a celor care au de fapt drepturi să poarte titluri de conte sau baron.

Scopul scuză mijloacele

Lista va trebui să fie examinată cu îngrijire de interesați și dacă vreun italian, al cărui nume nu figurează pe listă, va mai întrebuința titlul de conte sau baron, fie în țară, fie în străinătate, acesta va fi pedepsit cu cea mai mare asprime.

Scopul pe care-l urmăresc prin războiul pe care l-am declarat acestor pseudo-baroni și conți e triplu:

1. Vreau să protejez demnitatea celor care ocupă de fapt situații înalte.

Vreau să apăr pe deținătorii adevărați de titluri, împotriva uzurpatorilor.

2. Vreau să feresc pe negustorii italieni de a fi induși în eroare.

Adesea comercianții acordă credit unor oameni numai pe baza titlurilor cu care se împăunează, în credința că un conte sau un baron nu-și va murdări numele, nerespectând angajamentele luate.

În realitate însă, deținătorii titlurilor fiind conți și baroni falși, ei înșeală buna credință a negustorilor și coboară prestigiul titlului în general.

3. Demnitatea Italiei trebuie să se impună și în afara granițelor ei.

Foarte adesea mi s-a întâmplat să citesc în gazetele americane sau engleze isprăvile unui asemnea conte sau baron care slujea ca portar sau era vânzător ambulant.

De multe ori aceștia au înșelat buna credință a mamelor americance care doreau să aibă gineri cu sânge albastru și-și măritau fetele cu falși nobili.

Asemenea căsătorii internaționale, ale aventurierilor italieni, se termină totdeauna rău, și, tot de atâtea ori, prestigiul numelui de italian este terfelit.

După publicarea listei, de care am vorbit, 190.000 de „nobili” italieni își vor pierde titlurile de noblețe.

Satul de baroni și baronese

Astfel, bunăoară, ramura „de Brett”, alcătuită din aproximativ 10.000 de familii, va pierde complet toate titlurile pe care le deține astăzi, fără drept.

De asemnea vor fi suprimate o mare parte din titlurile conferite de Vatican, care sunt foarte numeroase în Italia.

Îmi vine în minte un sat, din nordul Italiei, ai cărui locuitori, cu toții, de la primar și până la paznicul de noapte, sunt baroni și baronese.

Mi-a povestit o întâmplare nostimă un călător american, în excursie prin Italia.

Acestuia bagajele i le-a cărat un duce, l-a bărbierit un baron, i-a călcat hainele un duce și i-a lustruit ghetele un prinț.

Sursa: Realitatea Ilustrată, 18 decembrie 1927

Foto: Musolini cu fiul cel mic

Registration

Aici iti poti reseta parola