Asterix și Obelix au rămas orfani. Tatăl lor a murit

 

S-a stins din viaţă la 92 de ani, în casa lui din Neuilly, în apropiere de Paris, în urma unei crize cardiace, "fără legătură cu noul coronavirus", au explicat surse ale familiei.

Legendarul desenator francez Albert Uderzo a fost, alături de scenaristul René Goscinny, creatorul aventurilor lui Asterix şi Obelix, între alte reviste de benzi desenate,

În 50 de ani de existenţă, aventurile lui Asterix au fost traduse în 111 limbi şi dialecte şi reprezintă unul dintre cele mai mari succese mondiale din domeniul cărţilor de benzi desenate.

Seria Asterix şi Obelix prezintă aventurile unui războinic gal din anul 50 î.H. care primeşte o poţiune magică şi dobândeşte superputeri. Alături de prietenul său Obelix, el menţine satul său – ultimul care nu s-a predat Imperiului roman – în siguranţă.

380 de milioane de exemplare

Aventurile lui Asterix şi Obelix şi ale invincibilului sat al galilor, născute din geniul plin de culoare al lui Goscinny şi Uderzo, au fost prezentate în 38 de albume, care s-au vândut în 380 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Începând din anii ’60, Asterix şi Obelix au devenit personaje de desene animate, iar în 1999 aventurile lor au fost transpuse prima dată şi pe marele ecran. Succesul albumelor de benzi desenate a făcut ca unele dintre aceste aventuri să fie transpuse într-o serie de desene animate şi în patru filme cu actori. Printre cele mai cunoscute pelicule se numără „Asterix şi Obelix: În slujba Majestăţii Sale” (2012), cu Gerard Depardieu, Roberto Benigni, Clovis Cornillac, Alain Delon şi Catherine Deneuve.

Un parc tematic a fost de asemenea deschis lângă Paris în 1989.

Micul indian Umpah-Pah

Născut în 1927 din părinţi italieni în localitatea Fismes din apropiere de Reims, Uderzo a fost dintotdeauna fascinat de universul benzilor desenate şi de nevoia de a-i face pe ceilalţi să râdă şi nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a deveni un clovn profesionist.

Uderzo a început să deseneze încă din copilărie, iar în 1944 a realizat primul său album de comic, ‘Flambergue’, o poveste despre cei trei muşchetari.

Viaţa lui se va schimba cinci ani mai târziu, când îl va cunoaşte pe Goscinny, pe care îl considera „fratele său” şi alături de care a creat aventurile unuia dintre personajele cele mai emblematice din universul benzilor desenate: curajosul gal Asterix.

Autori şi ai unui alt personaj legendar, micul indian Umpah-Pah, cuplul creativ avea să se rupă în 1977 prin moartea lui Goscinny, o pierdere care l-a cufundat pe desenator într-o adâncă disperare.

Totuşi, el a decis că viaţa merge înainte şi a continuat aventurile lui Asterix şi a scris el însuşi scenariul şi a realizat ilustraţiile pentru alte şapte albume, înfiinţând chiar propria editură, Albert-René. În ultimii ani, Uderzo a avut un diferend cu fiica sa Sylvie privind gestionarea patrimoniului Asterix, care s-a rezolvat printr-un acord extrajudiciar în 2014.

În 2013, el a anunţat că nu mai poate continua să deseneze, cedând locul pentru realizarea noilor aventuri ale lui Asterix desenatorului Didier Conrad şi scenaristului Jean-Yves Ferri, dar şi-a păstrat drepturile de supervizare asupra noilor albume, dintre care ultimul, „La fille de Vercingetórix”, a fost lansat anul trecut, potrivit Agerpres.