Evenimentul Istoric > Articole online > Astăzi e ziua ei. Flori pentru cea mai iubită Mihaelă din România
Articole online

Astăzi e ziua ei. Flori pentru cea mai iubită Mihaelă din România

Mihaela și cățelul ei credinios, Azorel, erau creația artistului Nell Cobar. Desenați pentru prima oară în 1968, cei doi parteneri de aventuri au avut propria rubrică la Televiziunea Română din 1970 până în 1980, în cadrul rubricii ”1001 de seri”, ”disputându-și” minutele cu Pătrățel și cu echipa Bălănel și Mieunel. Ca succesul Mihaelei să fie deplin, coloana sonoră era o melodie compusă de Margareta Pâslaru.

În ultimii ani ai comunismului, programul tv s-a redus la două ore zilnic și desenele animate nu și-au mai găsit locul.

Pentru Nell Cobar, desenator și caricaturist, Mihaela a însemnat un succes neegalat de alte lucrări. Până în 1980, s-au organizat expoziții de desene ale personajelor sau decorurilor folosite, prezentări și conferințe. Desenul animat a fost premiat în străinătate și în România. De altfel se spune că pe parcursul filmelor Mihaela nu scoate niciun cuvânt pentru că se preconiza că va fi exportat și dublarea într-o altă limbă era dficilă.

Succesul de acum aproape cinci decenii este și motivul pentru care, după Revoluție, Nell Cobar a încercat să redea viață fetiței cu trei fundițe și cățelului care îi distrăgea mereu atenția pentru a o lua la joacă, dar artistul a murit în 1993 și, odată cu el, a dispărut și personajul.

Uite și unul dintre episoadele care goleau locurile de joacă î]n fiecare sear[, începând cu ora 19.20:

Pe lângă filmulețele din arhiva TVR, ne-au rămas cu Mihaela și două lung-metraje și o revistă de benzi desenate.

Foto deschidere: Alex Mazilu

 

Registration

Aici iti poti reseta parola