Asociațiile femeilor moraliste de la Hollywood o atacă violent pe actrița Simone Simon pentru cheile de aur de la poarta ei

 

Nimic nu este nou sub soare, nici actualele mișcări feministe de tip Mee Too, nici violența cu care acționează așa zișii apărători ai moralității.

Lupta dintre „scandaloasa” Simone Simon și Cluburile femeilor americane, era unul dintre titlurile sub care era reflectată în presa română de la sfârșitul anilor 1930 așa zisa afacere a cheilor de aur.

„Aceste redutabile asociații, ale căror hotărâri sunt fără apel și a căror putere este aproape de neînvins, au ruinat pe comicul Fatty, au amenințat pe Marlene Dietrich și au cerut, acum în timpul din urmă, cont vedetei pariziene Simone Simon, în legătură cu misterul cheii de aur”, era subtitlul articolului.

Secretara hoață

Presa din toată lumea scrisese despre cele ce i se întâmplasereă Simonei Simon. Când a revenit la Hollywood, din vacanța petrecută în Franța, a observat că secretara ei, domnișoara Sandra Martin, retrăsese din contul de la bancă frumoasa sumă de 11.000 de dolari, aproape 2 milioane de lei la acea vreme.

Secretara s-a folosit de procura pe care Simone i-o dăduse înainte de plecare.

Fără să se gândească prea mult, vedeta franceză a depus plângere.

Obișnuiții cetății filmului clătinau din cap: „Este de necrezut, aceste secretare de vedete nu pot fi așa de stupide. Cum? Să comiți un abuz de încredere și apoi să aștepți linistită ca să fii arestată: Este neverosimil. Afacerea trebuie să ascundă ceva necurat”.

Îndoiala lor s-a dovedit întemeiată.

Înaintea interogatoriului, secretara, care fusese arestată, a chemat-o pe Simone și amenințat-o: Dacă nu-ți retragi plângerea, te voi distruge cu desăvârșire!

Deși câțiva prieteni au sfătuit-o să fie prudentă, actrița a mers mai departe.

Interogatoriul a decurs într-un mod straniu, încât numai cei care erau la curent cu ciudatele obiceiuri americane și-au dat seama despre ce e vorba. Un participant neavizat la proces nu ar fi putut să-și dea seama cine era acuzata: secretara sau vedeta.

Două chei de aur

„N-am furat banii. Simone știa foarte bine că voi lua banii. Ea mi-a dat această sumă, ca o retribuție, pentru anumite servicii confidențiale, de ordin particular, pe care i le-am făcut. Am comandat o cheie de aur pentru poarta de la intrarea principală a ei, am comandat un ceas de aur, în formă de minge de fotbal, pijamale de mătase… iar mai târziu, am comandat o altă cheie de aur, când Simone și-a trimis la plimbare primul adorator și și-a luat altul, a declarat Martin în fața instanței.

De neînțeles, dar judecătorul a trecut la interogarea vedetei, devenind interesat pentru cine a comandat cheile de aur.

Simone a refuzat cu înversunare să spună.

Secretara a fost totuși condamnată, iar după câteva zile presa și opinia publică uitase de afacere.

Ce frumoasă ar fi viața…

Numai că redutabilele asociații feministe au început să se ocupe de cheile de aur ale Simonei Simon.

Tânăra vedetă nu a înțeles ce semnifica acest semnal de alarmă, iar prietenii ei n-au vrut să-i explice din primul moment ce pericol comporta o intervenție energică a acestor asociații feministe.

„Cele mai celebre stele ale Statelor Unite tremură când aud de aceste teribile asociații de femei. Lupta între ele și Simone Simon a fost deschisă cu atâta violență încât acesta a fost unul dintre motivele care au determinat-o pe micuța vedetă să revină la Paris.

Ce frumoasă ar fi viața la Hollywood, dacă n-ar exista asociațiile femeilor moraliste”!, concluziona gazetarul Realității ilustrate.

Simone Thérèse Fernande Simon (23 aprilie 1910 sau 1911 – 22 februarie 2005) a fost o actriță de film franceză care și-a început cariera în 1931.
La moartea ai, ministrul culturii francez, Renaud Donnedieu de Vabres, a vorbit de „farmecul lui Simon, irezistibilul ei zâmbet … Odată cu trecerea Simonei Simon, am pierdut una dintre cele mai seducătoare și mai strălucite stele ale francezilor și cinematografului din prima jumătate a secolului XX”.