Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Asistentul lui Edison este prima victimă a marii desoperiri făcute de Röntgen
Articole online

Asistentul lui Edison este prima victimă a marii desoperiri făcute de Röntgen

Descoperirea lui Röntgen (foto) a avut loc accidental în laboratorul său din Wurzburg, Germania, unde testa dacă razele catodice pot trece prin sticlă. când a observat o strălucire provenind dintr-un ecran din apropiere.

El a numit razele care au cauzat această strălucire X din cauza naturii lor necunoscute.

Razele X sunt unde de energie electromagnetică care acționează similar cu razele de lumină, dar la lungimi de undă de aproximativ 1.000 de ori mai scurte decât cele ale luminii.

Röntgen s-a închis în laboratorul său și a efectuat o serie de experimente pentru a înțelege mai bine descoperirea sa. El a aflat că razele X penetrează carnea umană, dar nu substanțe cu densitate mai mare, cum ar fi osul sau plumbul și că pot fi fotografiate.

Descoperirea lui Röntgen a fost etichetată ca un miracol medical, iar razele X au devenit în curând un instrument important de diagnostic în medicină, permițând medicilor să vadă în corpul uman, pentru prima dată fără intervenție chirurgicală.

În 1897, razele X au fost folosite întâia oară pe un câmp de luptă în timpul războiului balcanic, pentru a găsi gloanțe și oase rupte în interiorul pacienților.

Oamenii de știință și-au dat seama rapid de beneficiile razelor X, dar au ajuns să înțeleagă mai lent efectele nocive ale radiațiilor.

Inițial, se credea că razele X trec prin carne la fel de inofensiv ca lumina. Cu toate acestea, în câțiva ani, cercetătorii au început să raporteze cazuri de arsuri și leziuni ale pielii după expunerea la raze X, iar în 1904, asistentul lui Thomas Edison, Clarence Dally, care a lucrat intens cu raze X, a murit de cancer de piele.

Moartea lui Dally a determinat unii oameni de știință să înceapă să ia riscurile radiațiilor mai în serios, dar încă nu au fost pe deplin înțelese. În anii 1930, 40 și 50, multe magazine de încălțăminte americane au folosit fluoroscoape pentru pantofi care au folosit raze X pentru a permite clienților să-și vadă oasele din picioarele lor. Abia în anii 1950 s-a stabilit că această practică este riscantă.

Wilhelm Röntgen a primit numeroase premii pentru munca sa, inclusiv primul premiu Nobel pentru fizică din 1901, totuși a rămas modest și nu a încercat niciodată să-și breveteze descoperirea.

Astăzi, tehnologia cu raze X este utilizată pe scară largă în medicină, analiza materialelor și dispozitive precum scanere de securitate aeroportuare.

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola