Ascultaţi cum sună cea mai veche melodie din lume, compusă acum 3.400 de ani (AUDIO)

 

Imnul hurrian a fost descoperit în anii 1950 pe tăbliţe din argilă, scris într-o scriere cuneiformă.

Este cea mai veche melodie care a supravieţuit în formă notată şi are o vechime de nici mai mult, nici mai puţin de 3.400 de ani, scriu classicfm.com şi faroutmagazine.co.uk.

Imnul a fost descoperit pe tăbliţe din argilă la Ugarit, care face acum parte din Siria modernă, şi este dedicat zeiţei Hurrienilor.

Profesoara Anne Draffkorn Kilmer, care lucrează ca specialist în conservare la Lowie Museum of Antropology din Berkeley, a petrecut 15 ani pentru a descifra tăbliţele din argilă care au fost descoperite în Siria de arheologi francezi, la începutul anilor 1950.

S-a stabilit, între timp, că tăbliţele formau un „imn cult complet” şi sunt cea mai veche melodie păstrată în scris din istorie.

Kilmer, care este şi profesoară de asiriologie la Universitatea California, a lucrat cu colegii Richard L. Crocker şi Robert R. Brown pentru a crea o înregistrare definitivă a melodiei pe care au intitulat-o „Sounds From Silence”.

Nu arată asemenea celor pe care le ştim noi despre muzică, nu? Sistemul de marcare a notelor muzicale pe care le ştim noi nu a fost inventat până în anul 1000 d.Hr. Notarea aici de faţă este mai degrabă un set de instrucţiuni pentru intervale şi acordul bazat pe o scală diatonică heptatonică.

 

 

Parteneri