Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Asasinii de elită ai Rusiei lichidează ținte în toată Europa
Articole online

Asasinii de elită ai Rusiei lichidează ținte în toată Europa

Un articol din New York Times al lui Michael Schwirtz atrage atenția asupra activităților criminale ale unității 29.155, o entitate a GRU, serviciul de informații al armatei ruse.

Aceasta este binecunoscută serviciilor occidentale după ce, în 2015, a ratat lichidarea unui bulgar.

Evenimentele din ultimii ani au demonstrat în cât de mare măsură recurge Rusia la asasinate pentru a-și lichida dușmanii, fie că este vorba de combatanți ceceni, spioni defectori, ziariști prea curioși, oligarhi căzuți în dizgrație sau lideri politici deranjanți.

Un act normativ aprobat de Rusia în 2006 a legalizat execuțiile extrateritoriale ca măsură antiteroristă.

Însă, spre deosebire de stereotipurile hollywoodiene, în care asasinii de elită se debarasează de adversari fără a lăsa nici o urmă, istoricul cazurilor unității 29.155 dezvăluie un dezinteres total de a-și acoperi urmele și identitatea.

Cazul Emilian Gebrev (2015)

Gebrev era un negustor de arme bulgar care amenința să diminueze influența de pe piața cu arme ușoare a Rusiei.

Poate părea un motiv subțire pentru a justifica un asasinat transnațional, însă este posibil ca Moscova să fi considerat că eliminarea unui bulgar prezintă un risc mic, putând fi pusă pe seama crimei organizate și a autorităților corupte din Bulgaria.

Drept care un agent al unității 29.155 a otrăvit mânerul mașinii lui Gebrev.

Gebrev, fiul lui și un angajat au fost spitalizați. După ce au fost externați, Gebrev și fiul au fost otrăviți din nou, cu aceeași substanță, dar din nou au supraviețuit.

Anchetatorii bulgari nu au reușit la vremea respectivă să identifice vinovații, însă dosarul Gebrev a atras atenția după otrăvirea lui Serghei Skripal (vezi mai jos).

New York Times consideră cazul Gebrev drept un fel de piatră de la Rosetta care a dus la identificarea unității 29.155.

Cazul președintelui Milo Djukanovici (octombrie 2016)

Liderul autoritar din Muntenegru a fost la originea intenției micii țări balcanice de a adera la NATO.

Aceasta însemna o lovitură pentru interesele ruse, de a controla industria de aluminiu de aici și de a avea acces la un port mediteraneean.

De aceea, un agent rus a organizat un grup de naționaliști sârbi într-un complot prin care să ia cu asalt Parlamentul și să-l omoare pe Djukanovici, deghizați în uniforme ale forțelor speciale.

Complotiștii au fost arestați cu puțin timp înainte de declanșarea atacului. Doi agenți ruși au fost arestați în Serbia, însă au fost eliberați după ce un înalt funcționar de la Moscova a prezentat scuze pentru o operațiune desfășurată „pe cont propriu”.

Dat fiind modul neprofesionist în care a fost organizat complotul, explicația a părut plauzibilă la vremea respectivă.

Cazul Serghei Skripal (martie 2018)

Skripal a fost agent dublu în FSB (fostul KGB), lucrând pentru serviciul britanic MI6. După arestarea sa, în 2004, a fost eliberat în urma unui schimb de spioni din 2010.

Doi agenți ruși au venit din Rusia în Marea Britanie cu vize turistice și au pus Noviciok – o puternică armă chimică – pe mânerul ușii de la intrare al casei lui Skripal.

Apoi, cei doi au aruncat flaconul de parfum în care se afla substanța neurotoxică.

Otrava i-a afectat grav pe Skripal, pe fiica sa, aflată în vizită, și pe un polițist anchetatori. Din fericire, toți trei au supraviețuit.

Agenții ruși au fost descoperiți cu ajutorul imaginilor de pe camerele de securitate de la aeroport și demascați.

În ciuda incidentului diplomatic care a urmat, Rusia și-a folosit mașina de propagandă pentru a dezminți implicare în asasinat.

În mod tragic, în luna iunie, un bărbat din Amesbury a găsit flaconul de parfum și l-a oferit partenerei în dar. Cei doi au fost spitalizați, iar femeia a decedat.

Unitatea 29.155 nu s-a dat în lături de la a ucide nevinovați în operațiunile sale. Și încă nu se cunosc toate asasinatele în care această unitate a fost implicată.

Nu este exclus amestecul său în moartea a 14 persoane diferite din Marea Britanie, în cazul cărora anchetele s-au împotmolit.

De asemenea, la Washington, oligarhul Mihail Lesin a murit în 2015, după ce a suferit un „traumatism contondent” în camera sa de hotel de la Dupont Circle. Probabil a fost bătut de agenți ruși, potrivit serviciiilor de securitate americane.

În timp ce relațiile dintre Rusia și Turcia se încălzeau, asasini plătiți au fost autorizați de regimul Erdogan să urmărească și să ucidă combatanți ceceni exilați.

În august 2019, un agent rus a împușcat un fost șef de gherilă cecen, Zemlikhan Khangoshvili, în faimosul parc Tiergarten din Berlin, și a fost prins.

Operațiunea a dus la expulzarea a doi diplomați.

Potrivit New York Times, unitatea 29.155 a fost activă și în Franța și Spania. De asemenea, agenții ruși au fost implicați în diverse asasinate și tentative de asasinat în Ucraina, dând dovadă de aceeași neglijență caracteristică.

Un fabricant de arme ucrainean, având legături cu serviciile secrete ruse, a recrutat online un preot ucrainean pentru a-l ucide pe ziaristul rus exilat Arkadi Babcenko.

Însă preotul a informat autoritățile, care apoi au simulat moartea lui Babcenko pentru a captura agentul în flagrant delict, când dădea banii.

În 2017, un asasin plătit, dându-se drept ziarist la Le Monde, a tras asupra unui fost comandant de gherilă cecen, însă a fost capturat și ucis de soția victimei.

Toate aceste cazuri, de neglijență crasă de a ascunde urmele, reprezintă foarte probabil un modus operandi, prin care Moscova își intimidează opozanții și îi descurajează pe denunțătorii potențiali.

Registration

Aici iti poti reseta parola