Evenimentul Istoric > Articole online > Primul Sărut din istoria filmului a provocat un scandal imens (Video)
Articole online

Primul Sărut din istoria filmului a provocat un scandal imens (Video)

Realizat în 1896, The Kiss (cunoscut și sub numele de The May Irwin Kiss, The Rice – Irwin Kiss sau The Widow Jones) este primul film prezentat în scop comercial.

Pelicula are o lungime de aproximativ 18 secunde și este o reconstituire a sărutului dintre May Irwin și John Rice din scena finală a comediei muzicale The Widow Jones.

Filmul a fost realizat de William Heise pentru Thomas Edison. La acea vreme, Edison lucra la studiourile Black Maria, în West Orange, New Jersey, iar Heise își începuse în 1890 cariera de regizor, care va cuprinde 175 de scurt-metraje mute.

În 1999, Sărutul a fost apreciat drept „semnificativ din punct de vedere cultural” de către Biblioteca Congresului Statelor Unite și selecționat pentru a fi conservat în National Film Registry.

Filmul conține primul sărut filmat din istorie, cu un gros plan al unui cuplu de nătărăi urmat de un pupic repetat pe buze. Scena a fost calificată de primii cinefili drept șocantă și obscenă. Biserica Catolică a cerut cenzurarea sa și instituirea unei noi reforme morale, deoarece considera că sărutul în public poate da naștere la urmări periculoase.

The Kiss a provocat o furtună în rândul opiniei publice, iar editorialele ziarelor vremii condamnau scena și cereau intervenția poliției.

Un critic contemporan scria:

„Spectacolul păscutului prelungit al buzelor a fost suficient de îngrozitor pe scenă, dar mărit la dimensiuni gigantice și repetat de trei ori este absolut dezgustător.”

Catalogul Edison prezenta filmul astfel:

„Se pregătesc să se sărute, se sărută, apoi se sărută, și se sărută, și se sărută astfel încât să dărâme casa.”

Probabil ca provocare și „pentru pigmentarea unui film”, The Kiss a fost urmat de numeroase imitații, în special The Kiss in The Tunnel (1899) și un nou The Kiss (1990).

Sărutul original a fost proiectat la West End Park, în Ottawa, pe 21 iulie 1896.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola