Entuziasm real sau bulă speculativă?
După vânzarea unei copii digitale după o pictură de Michelangelo cu 140.000 de euro, în luna mai, apoi a unui personaj alcătuit din pixeli, pentru 11 milioane de euro, pe 10 iunie, noua nebunie a vânzării obiectelor digitale nu dă semne de oboseală.
Joi, 10 iunie, Fundația Carter a anunțat că artistul francez Fred Forest (foto) va pune în vânzare o operă digitală pentru suma de 69,3 milioane + 1 dolar, cu intenția de a bate recordul celui mai scum NFT din lume.
Buy $69.3 million + $1 for a historic NFT created in 1995 by French artist Fred Forest.
https://t.co/8Qlbw1Wfto
https://t.co/Jh0vCntdc7https://t.co/RZPpEOFzGM@afpfr @nytimesarts @Reuters @AP @ArtinAmerica @ARNETnews @TeddyTibi @LePoint pic.twitter.com/EJ22qHD6LK— Fred Forest (@fred_forest) June 11, 2021
Intitulată NFT Archeology, opera utilizează, așa cum indică și numele procedeul NFT, „non-fungible token”.
Un NFT este, cu alte cuvinte, o unitate de date stocate într-un registru digital numit „blockchain”, care certifică faptul că un activ digital este unic și, deci, neînlocuibil.
Asemenea certificate garantează originalitatea unor opere digitale, așa cum autenticitatea operelor de artă clasice este garantată de un certificat emis de experți.
Concret, aceasta înseamnă că cumpărătorul achiziționează pentru un anumit preț un fișier digital având accesul strict rezervat. Activul digital cumpărat este rar, uneori unic, de unde și valoarea sa.
De aceea, operele NFT pot atinge sume astronomice.
Pe 11 martie, artistul Beeple, alias Mike Winkelmann, bătea recordul celui mai scump NFT din lume cu colajul său digital Everydays, scos la vânzare de casa Christie’s.
Everydays a devenit astfel a treia cea mai scumpă operă din lume vândută de un artist în timpul vieții.
Acest record încearcă să-l bată Fred Forest:
„Provocarea pentru mine este de a-l detrona pe Beeple. Este un joc firesc în mediul artistic”, a declarat artistul de 87 de ani pentru AFP.
El și-a fixat așadar un preț de 69,3 milioane + 1 de dolari, adică mai mult cu un dolar decât colajul lui Beeple.
Fred Forest este un pionier al artei multimedia. Acum mai bine de două decenii, el a scos la vânzare, la Paris, opera sa virtuală Parcelă/Rețea.
Era atunci o premieră mondială. Opera fusese pierdută ca urmare a unei confiscări și distrugeri a calculatorului proprietarului, care dăduse faliment.
Însă Forest a putut să o reproducă și să o modifice ușor pentru a crea NFT Technology.
Vânzarea acestei opere va începe peste o săptămână pe platforma Opensea, a precizat artistul, subliniind că nu va accepta nici o ofertă mai mică decât suma cerută.