Evenimentul Istoric > Articole online > Armata secretă a Naziștilor creată după moartea lui Hitler
Articole online

Armata secretă a Naziștilor creată după moartea lui Hitler

Istoria acestei armate din umbră a stat închisă în arhivele BND, serviciul de informații german, fără ca autoritățile de la Berlin să dezvăluie nici cel mai mic indiciu despre existența ei.

Istoricul Agilof Kesselring, care făcea cercetări legate de trecutul BND, a dat din întâmplare peste un dosar de 321 de pagini, care purta un nume înșelător: „Asigurări”.

În 2014, Der Spiegel a avut acces la conținutul dosarului.

Această armată secretă a apărut în 1949, la inițiativa fostului colonel german Albert Schnez, în regiunea Stuttgart. Membrii armatei, recrutați dintre foștii ofițeri ai armatei naziste, doreau ca Germania – dezarmată și demilitarizată în urma războiului și a înțelegerilor dintre Aliați – să fie pregătită totuși să facă față unei eventuale invazii comuniste.

„Discuțiile se învârteau în jurul întrebării: ce facem dacă rușii sau aliații lor est-german idebarcă? Republica Federală continua să nu aibă armată, iar americanii își retrăseseră mulți dintre soldații din Europa după 1945”, scrie Der Spiegel.

Inițiatorii armatei secret strâng fonduri de la companiile germane și încheie contracte pentru a li se livra rapid vehicule în caz de conflict.

Documentele BND arată că serviciile secrete germane au avut cunoștință de existența armate secrete încă din 1951. Albert Schnez, care avea relații sus-puse la Ministerul de Interne, a mers până acolo încât le-a propus serviciilor de informații germane o colaborare.

Cancelarul aflat atunci la putere, Konrad Adenauer, nu a mișcat un deget pentru a zădărnici eforturile lui Schnez. El le-a ordonat serviciilor doar „să ia în vizor și să supravegheze grupul”, deși era conștient că dacă Aliații află despre aceasta, integrarea Germaniei Federale în structurile occidentale ar fi fost compromisă. În același timp, și constituirea unei armate legale.

În 1955, a fost creat Budeswehrul, iar armata lui Schnez a devenit brusc superfluă. Documentele BND nu permit să se știe când a fost ea desființată efectiv.

Profitând de relațiile sale cu noua putere, Schnez a ieșit din umbră și a intrat în noua armată germană, unde a fost făcut general de brigadă.

Până la decesul său, în 2007, el nu a suflat nici o vorbă despre armata sa secretă, dar îi plăcea să se laude cu influența pe care o avea în rândul puterii politice. (Vezi foto, unde Schnez – stg- este alături de președintele german Heinrich Lubke.)

El relata cu vădită plăcere un episod de la începutul anilor 1960, când i-a spus lui Adenauer:

„Domnule cancelar, dacă abandonați Berlinul de Vest, nu o să mai fie nevoie să vă prezentați la următoarele alegeri.”

Registration

Aici iti poti reseta parola