Evenimentul Istoric > Articole online > Armata americană a început retragerea din Afganistan
Articole online

Armata americană a început retragerea din Afganistan

Forţele americane din Afganistan ”menţin toate mijloacele militare necesare” pentru operaţiunile împotriva jihadiştilor Al-Qaida şi Statului Islamic şi pentru sprijinirea forţelor afgane, a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al forţelor americane, colonelul Sonny Leggett.

Acordul prevede că SUA se angajează să-şi reducă numărul efectivelor din Afganistan de la 13.000 la 8.600 în termen de 135 de zile de la semnare, o retragere totală a forţelor americane şi ale coaliţiei urmând să aibă loc în interval de 14 luni, în funcţie de respectarea de către talibani a garanţiilor de securitate şi încetării focului.

Documente confidenţiale obţinute de cotidianul american Washington Post dezvăluie că oficiali americani de cel mai înalt rang au indus publicul în eroare în legătură cu războiul din Afganistan.

Scopul a fost să disimuleze dubiile pe care le aveau în legătură cu posibilitatea ca Statele Unite să reuşească să facă progrese împotriva insurgenţilor din Afganistan, scrie CNN.

Din 2002, Guvernele americane dădeau asigurări că fac progrese, dar în privat recunoşteau contrariul.

Intitulată „În război cu adevărul”, această anchetă se bazează pe aproape 2.000 de documente obţinute în virtutea legii privind accesul la informaţii.

Documentele provin de la Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), înfiinţat în 2008 pentru a ancheta cheltuielile abuzive legate de Afganistan.

Acestea fac parte dintr-un lung raport guvernamental intitulat „Lecţii de învăţat”, care examina „eşecurile fundamentale” ale eforturilor de război, realizat prin discuţii cu peste 600 de persoane, dintre care un mare număr de cetăţeni străini cu legătură cu NATO şi 20 de oficiali afgani.

Registration

Aici iti poti reseta parola