Evenimentul Istoric > Articole online > Aristocratul rus ia premiul Oscar după căderea comunismului
Articole online

Aristocratul rus ia premiul Oscar după căderea comunismului

Provine dintr-o familie aristocratică, în care arta era printre principalele preocupări. Bunicul lui  a fost guvernator imperial al orașului Yaroslavl, situat la aproximativ 250 de km de Moscova, iar mama sa era prințesă aparținând uneia dintre cele mai vechi case nobiliare rusești, fiind fiica marelui pictor Piotr Koncealovski.

Regizorul rus Nikita Mihalkov s-a născut la 21 octombrie 1945, la Moscova.

A absolvit Şcoala de film de stat VGIK din Moscova, în 1971 şi s-a impus rapid ca unul dintre cei mai promiţători regizori ruşi, conturând în filmele sale o viziune proprie. Faima şi recunoaşterea au venit cu „At Home among Strangers” (1974), conform cinemagia.ro.

Au urmat filmele „Slave of Love” (1976), „An Unfinished Piece for a Player Piano” (1977) şi „A Few Days in the Life of I.I. Oblomov” (1979) – ultimele două fiind inspirate de temele din literatura clasică rusă.

La sfârşitul anilor 1990, din cauza opiniilor sale politice controversate, a pierdut din favorabilitatea publicului.

Simpatizant și apoi membru al partidului lui Victor Cernomîrdin, Nikita a obținut un loc în parlamentul Rusiei, între 1992 și 1998, și au existat chiar zvonuri despre o posibilă candidatură a sa la președinție.

Această perioadă i-a afectat, din cauza disputelor politice, imaginea publică, astfel că Mikhalkov a avut o perioadă de opt ani în care nu a mai regizat nici un film.

După 1990, i-au apărut filme precum „Close to Eden„ (1991), „Remembering Chekhov” (1993), „Burnt by the Sun” (1994).

A fost şi actor, apărând în peste 40 de filme, inclusiv în rolul ţarului rus Alexandru al III-lea din filmul său „Bărbierul din Siberia” (1998).

Are un bogat palmares de premii şi participări la festivaluri de film de prestigiu precum Cannes, Veneţia, Moscova sau Karlovy Vary, scrie.

În 1995, a câştigat un Oscar, pentru filmul „Soare înşelător” (Cel mai bun film străin) şi a obţinut alte numeroase premii la festivalurile europene de film.

A mai obţinut Leul de Aur (1991) şi Premiul Academiei Ruse (1991) pentru „Close to the Eden”. În 1996, a fost preşedintele juriului „Competiţiei oficiale” la al 46-lea Festival Internaţional de Film din Berlin în 1996.

La Festivalul de Film de la Veneţia din 2007 a primit un premiu special Leul de Aur pentru întreaga carieră.

Din 1973 este căsătorit cu Tatiana Mikhalkov, cu care are trei copii, mai aflăm de pe Agerpres.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola