Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Arestată de comuniști, grațiată de Regele Mihai, fuge din țară și publică prima mărturie despre crimele din spatele Cortinei de Fier
Articole online

Arestată de comuniști, grațiată de Regele Mihai, fuge din țară și publică prima mărturie despre crimele din spatele Cortinei de Fier

Condamnată la patru ani închisoare corecţională „pentru faptul de uneltiri contra ordinei sociale, a fost graţiată de Regele Mihai în aprilie 1947.

A fost arestată în faţa casei din str. Clopotarii Vechi, unde generalului Rădescu i se fixase domiciliu obligatoriu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost avocat, critic cinematografic la „Universul literar” şi infirmieră la un spital militar. Apoi a devenit reporter politic la oficiosul liberal „Viitorul” şi şef de cabinet al generalului Nicolae Rădescu la Ministerul Afacerilor Interne.

A fost implicată în procesul Organizaţiei „T”. Anchetatorii, sub coordonarea „omului şobolan” (Al. Nicolschi), au încercat prin mijloace brutale (ameninţări, administrarea de substanţe halucinogene, bătăi, viol etc.) s-o determine să declare că adevăraţii conducători ai presupusei „organizaţii contrarevoluţionare” erau liderii opoziţiei – Iuliu Maniu, Dinu Brătianu, Nicolae Rădescu. 

A părăsit, clandestin, România la 2 august 1948, stabilindu-se în Franţa.

În exil, a lucrat la redacţia ziarului „Uniunea Română” (1949–1951) şi s-a implicat în procesele politice anticomuniste de la Paris (1952) şi Berna (1955).

După căsătoria cu ofiţerul Frank Lorimer Westwater a primit cetăţenia britanică (1961).

A fost corespondent acreditat al Naţiunilor Unite la Radio Paris, secţia română (1951–1952), corespondent la Radio Europa Liberă (1952–1957, 1965–1967), corespondent la Radio BBC, secţia română.

În 1951 a publicat „Au commencement était la fin”, cea dintâi mărturie a experienţei anchetelor şi detenţiei dintr-o ţară aflată în spatele Cortinei de Fier, care a apărut mai întâi în franceză, la Paris.

Prima ediţie în română a cărţii, „La început a fost sfârşitul”, a apărut în 1991 la editura Humanitas, cu o prefaţă semnată de  Monica Lovinescu.

Autoarea povestește experiența trăită de la 23 august 1944 până în 1948, când opoziţia e complet lichidată şi regimul comunist preia puterea.

Se născuse la 23 iulie 1920, la București, a urmat cursurile Colegiului „I.H. Rădulescu” din Bucureşti (1939) şi pe cele ale Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (1944).

Adriana Georgescu-Cosmovici, căci despre ea e vorba, a trecut la Domnul pe 29 octombrie 2005, la Londra.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola