Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Arestat pentru că ar fi scris epigrame despre Ana Pauker, Gheorghiu-Dej și Vasile Luca
Articole online

Arestat pentru că ar fi scris epigrame despre Ana Pauker, Gheorghiu-Dej și Vasile Luca

Acum Fundația Culturală Memoria, pe care a întemeiat-o cu aproape trei decenii, anunță apariția unui nou volum al fondatorului său, Banu Rădulescu, „Autoportret. Poezii”, care cuprinde poezii inedite, unele dintre ele scrise chiar în anii de detenție.

Șerban „Banu” Rădulescu, născut la  12 februarie 1924 în București, a fost doctor în medicină, deținut politic în două rânduri, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A urmat școala primară nr. 16 – Malmaison, din București, situată în apropierea viitoarei închisorii unde va fi și el închis.

După efectuarea studiilor gimnaziale a fost admis la Liceul Militar „Ștefan cel Mare” din Cernăuți. După o perioadă de timp s-a transferat la Liceul Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, pe care l-a absolvit în 1943. În perioada anilor de liceu a avut rezultate bune laînvățătură, motiv pentru care a fost bursier și a fost scutit de plata taxelor școlare.

Profesorul de limba română, Augustin Z.N. Pop i-a descoperit talentul literar și i-a îndrumat primii pași în această direcție.

A participat la diverse concursuri ale „Tinerimii Române”, iar în anul 1936 a debutat cu o schiță publicată în revista Flamuri.

După ce a absolvit liceul s-a înscris la Facultatea de Medicină din București.

La finalul anului II, în timpul sesiunii de examene, a fost arestat și trimis în fața Curții Marțiale din București, fiind acuzat că ar fi scris epigrame împotriva liderilor comuniști români, printre care: Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu-Dej și Vasile Luca.

Deși în urma procesului a fost achitat, în 1947, la un an după ce a obținut gradul de sublocotenent-medic, a fost scos din armată și trecut în rezervă.

Până în vara anului 1948 a continuat să studieze la Facultatea de Medicină din București, unde a fost și preparator la Catedra de Anatomie, condusă la acea vreme de Grigore T. Popa.

Condamnat la 10 ani de închisoare

La 4 septembrie 1948 a fost arestat împreună cu dr. Marin Zamfirescu, în cabinetul acestuia din urmă, sub acuzația de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei în Turcia.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola