Arătarea degetului mijlociu, din cele mai vechi timpuri până azi

 

După unii istorici obiceiul arătării degetului mijlociu unui rival a apărut în timpul războiului de 100 de ani (1337-1453) dintre francezi și britanici.

Înainte de bătălia de la Crécy din 26 august 1346,  Filip VI-lea al Franței a ordonat cavalerilor săi să taie degetul mijlociu al tuturor arcașilor englezi, care vor fi prinși.

După luptă, englezii învingători au mers triumfători și au arătat francezului captiv degetul mijlociu, ca simbol al victoriei.

Foto: Filip VI-lea 

Combinația de noi arme și tactici a făcut ca mulți istorici să ia în considerare această bătălie ca fiind începutul sfârșitului cavalerismului clasic.

Bătălia de la Crécy s-a dat între armata engleză și galeză, având cca. 9000 – 10.000 oameni, comandată de Eduard al III-lea, care a învins o armată superioară ca număr, condusă de Filip al VI-lea al Franței,

Englezii au fost victorioși ca urmare a unor arme și tactici superioare, demonstrând importanța conceptului militar modern al puterii de foc.

În zilele noastre

Acum, arătarea degetului mijlociu este un cunoscut gest obscen făcut prin întinderea degetului mijlociu, care este cel mai lung dintre degetele mâinii, în timp ce celelalte degete sunt strânse mai mult sau mai puțin. Degetul mijlociu reprezintă în acest caz organele genitale masculine, de unde vine denumirea lui latină digitus impudicus sau digitus infamus.

O variație cunoscută include întinderea degetului mare, care semnifică „du-te dracului”.

Originile acestui gen sunt speculative, și posibil, de mii de ani. Este identificat ca digitus impudicus („deget indecent”) în scrierile romane antice și se fac trimiteri la folosirea degetului în comedia greacă antică „Norii” de Aristofan.

Contra deochiului

O altă posibilă origine a acestui gest poate fi găsit în primul secol din lumea mediteraneană, în care extinterea digitus impudicus-ului a fost una din multele metode de a distrage atenția față de amenințarea deochiului.

Filosofii Greciei antice, poeţii latini, soldaţii, atleţii şi starurile pop, elevii, poliţiştii irascibili sau directorii cu nerv au fost şi sunt conştienţi de puterea acestui gest de a ofensa şi aprinde spirite, scrie BBC News.

„Este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute vreodată”, spune antropologul Desmond Morris.

„Degetul mijlociu este penisul, iar degetele chircite de ambele părţi sunt testiculele. Când îl ridici, îi faci cuiva un gest falic”, scrie site-ul totb.ro.