Evenimentul Istoric > Articole online > „Animale din Continente”, jocul blocat de Ceauşescu din cauza vânzărilor-record
Articole online

„Animale din Continente”, jocul blocat de Ceauşescu din cauza vânzărilor-record

În 1960, Nicolae Ceauşescu aflase că un anume Ioan Nicolau crease un joc, „Animale din Continente”, care se vânduse în peste 1.000.000 de exemplare, situaţie care a atras măsuri imediate pentru cel care îl crease.

Ioan Nicolau era un tânăr cu destinul aproape condamnat în Epoca de Aur… Tatăl lui fusese arestat de comunişti, iar el a fost dat afară de la Arhitectură. Era un caz clasic de ostracizare pentru acele vremuri, dar câmpulungeanul avea să cunoască şi zâmbetul Fortunei.

Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani, Ioan Nicolau a povestit pentru universulargesean.ro cum a primit lumina unui far al speranţei tocmai când simţea că întunericul e mai adânc ca niciodată. S-a întâmplat într-o dimineaţă, pe strada Brezoianu din Bucureşti, pe treptele editurii Universul…

Ioan Nicolau: „M-a ajutat Dumnezeu.”

„Trebuia să găsesc de lucru şi m-a ajutat Dumnezeu! Trecând într-o dimineaţă pe strada Brezoianu din Bucureşti, coboară de pe treptele editurii Universul un fost coleg de liceu din Câmpulung. Nu ne mai văzusem de un an şi ceva.

M-a rugat să-i desenez un titlu la revistă – el era redactor. Mi-a spus că se plăteşte. Atunci am aflat că, pe ce desenez, pot să iau bani. Până atunci, făcusem gratis la toată lumea, nu mi-am închipuit că pot câştiga bani cu asta”, a spus cel considerat părintele jocurilor logice din România.

Din postura de colaborator la revista Muguraşul, el a participat la multe licitaţii pentru coperţi de reviste. Aşa s-a intersectat cu nume mari ale României în domeniul graficii şi animaţiei pentru filme, cum ar fi Ion Popescu-Gopo, Iurie Darie sau Matty Aslan.

Revenind la Muguraşul, trebuie spus că în această publicaţie exista şi o pagină cu jocuri. De aici până la jocul „Animale din Continente” nu au mai fost decât câţiva paşi. „Revista avea o pagină cu jocuri, dar cu jocuri cu zaruri, hazard.

50 de ani a tot făcut jocuri

Eu am zis să-mi dea o pagină, să fac eu jocuri. Din momentul acela, am descoperit că imaginaţia mea era coaptă să fac jocuri”,  a mai spus cel care a ajuns apoi să fie angajat la Palatul Pionierului, loc în care a fost „forţat” să inventeze jocuri de logică timp de 50 de ani.

Jocul Animale din continente, în varianta modernă de prezentare.

„Întreprinderea Poligrafică Timişoara deţinea monopolul în domeniu, la acel moment. Animale din Continente a fost unul din cele 10 jocuri prezentate în cartea Construiţi-vă singuri jocuri!, apărută în 1957, jocul câmpulungeanului apărând doi ani mai târziu pe piaţă.

Lucru rar în România acelor ani, tocmai de aceea a urmat negocierea cu delegatul editurii din Timişoara pentru cele 60 de ilustraţii ale jocului, toate făcute manual pe parcursul unui an după studii intense, stabilindu-se preţul de 100 lei pe bucată.

Apărând între timp Legea drepturilor de autor, preţul oferit de Poligrafica Timişoara lui Nicolau a crescut la 23.000 lei – o avere, pe vremea aceea. A fost singurul joc plătit cu banii jos în vremea comunismului, doar că minunea nu a ţinut decât un an, pentru că Ceauşescu a blocat încasările lui Nicolau, deoarece jocul se vânduse în peste 1 milion de exemplare în doar primii ani de la lansare.

Odată cu reapariţia sa pe piaţă, povestea celui mai popular joc din România nu s-a terminat, Ioan Nicolau făcând încă istorie”, arată universulargesean.ro.

Jocul jocurilor a fost readus în prim-plan

Odată cu accesul românilor la „ofertele” de divertisment venite dinspre Occident după Revoluţie, jocurile lui Nicolau au pierdut teren în faţa celor apărute pe calculator şi au cam dispărut din librării. Până atunci, timp de 50 de ani, ele fuseseră vândute sub marca JECO.

Totuşi, unul dintre cei mari producători de jocuri tip puzzle, educative şi colective, a luat decizia de a le comercializa din nou sub brandul său. De asemenea, jocurile lui Ioan Nicolau vor fi traduse în mai multe limbi străine pentru a pute fi vândute în toată lumea.

Ioan Nicolau a acordat un interviu pentru Trinitas în iulie 2020.

 „A fost jocul vieţii mele. Nu mă mai interesa nimic, stăteam zile întregi, nu ştiam cât e ceasul, mă trezeam dimineaţa, dădeam perdelele la o parte şi lucram în continuare la el”, a spus autorul celebrului jocul „Animale din Continente”, care este compus din 60 de cartoane pe care erau desenate câte 12 animale din cele 5 continente.

„Se amestecau cartoanele, fiecare jucător primea un număr egal de cărţi, iar unul întorcea prima carte. Următorii trebuiau să completeze şirul numai cu animale din respectivul continent, asta însemnând că un copil trebuia să cunoască foarte bine pe ce continent trăieşte fiecare animal”, arată sursa citată.

Activitatea lui nu s-a rezumat doar la jocurile logice. Ioan Nicolau a fost şi un designer vestimentar, iar creaţiile sale din revistele sale de modă au ajuns la Paris. În ultimii ani, el a fost creatorul a sute de coliere din agate-unicat.

Totuşi, jocul „Animale din Continente” a reprezentat cea mai mare satisfacţie a vieţii lui: l-a salvat de la sărăcie când tatăl a fost arestat şi dus la Canal. Totodată, acest joc a fost cel mai premiat joc din România.

Registration

Aici iti poti reseta parola